Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Február 11. 10:51, péntek | Helyi
Forrás: Club TV

Honosítási eljárás

Honosítási eljárás

Cegléd Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala és az ANOKE (Anyakönyvvezetők, Népesség-nyilvántartók és Okmányügyintéző Országos Közhasznú Egyesülete) szakmai napot szervezett.

Földi László polgármester köszöntője után Nagy Lajos aljegyző mutatta be a meghívottakat, közöttük dr. Wetzel Tamás Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyszerűsített honosítási eljárás bevezetéséért felelős miniszteri biztost. Jelen volt még Burján Istvánné, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Egyszerűsített Honosítási és Igazságügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Piros Zsuzsanna a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumi Főosztály Anyakönyvi Osztály vezetője, dr. Veres Anikó, a Belügyminisztérium Szabályozási Főosztály osztályvezetője, az ANOKE elnökhelyettese.

A honosítási eljárásban az országgyűlés két feltételt követel meg. Egyrészt a legalább közepes szintű magyar nyelvtudást, a felmenők magyar állampolgárságának igazolását okirattal. Az igénylőnek kérelmi nyomtatványt kell kitölteni, be kell nyújtani az anyakönyvi kivonatát, családi állapotát igazoló okiratot, fényképet és önéletrajzot. Az eljárás ingyenes. Eddig évente körülbelül 4000 állampolgársági kérelmet nyújtottak be, most viszont hetente van ennyi. Ezért teljesen új informatikai rendszert kellett kiépíteni, hiszen a megnövekedett létszám mellett az eljárás határideje tizenkettőről három hónapra csökkent. Az állampolgársági kérelmet három helyszín lehet benyújtani, például a külképviseletekben, a bevándorlási és állampolgársági hivatalnál, vagy az összes magyarországi anyakönyvi hivatalban mintegy 2.200 helyen. Ha lezárul a honosítás, akkor az anyakönyvvezető szervezi meg az eskütételt, amely legtöbbször a polgármester előtt zajlik. Végül a bevándorlási és állampolgársági hivatal anyakönyvet ad ki.

A tervezett 250.000 fő honosításra jelentkezőből eddig 20.000-et regisztráltunk, legtöbbjük román és szerb állampolgár, de kérelmet nyújtottak már be Katarból, Abu Dhabiból és Delhiből is. A honosított állampolgárnak – ha nem rendelkezik állandó magyarországi lakhellyel, - kevés kedvezményben részesülhet, hiszen ezek javarészt biztosított jogviszonyból eredőek. A jelentkezők nagy száma ellenére az arra megbízott emberek, szervezetek szűrik, figyelik, hogy azok az emberek, akik bűncselekményeket követtek el vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ne kapják meg a magyar állampolgárságot. – tájékoztatta a jelenlévőket dr. Wetzel Tamás Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyszerűsített honosítási eljárás bevezetéséért felelős miniszteri biztos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására