Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 06. 14:54, péntek | PR

Digitális vagy ofszet nyomtatást válassz?

Digitális vagy ofszet nyomtatást válassz?

Előretörőben van a digitális nyomtatás, sőt a 3D verzió is, de az biztos, hogy a hagyományos technológiáknak is van létjogosultsága. Mit érdemes tudni a különféle nyomdai lehetőségekről? Mit mire használnak a szakmában?

Mindannyian a Gutenberg-galaxisban élünk

A nyomtatás jelentőségét nem lehet alábecsülni. Gondoljunk csak arra, hogy az aranyművesből lett nyomdász, Gutenberg találmánya tette annak idején lehetővé, hogy a kézi másolást helyettesítse a sokszorosítás. A tudás terjedése ezáltal korábban elképzelhetetlen mértékben felgyorsult.
Számos formája alakult ki ennek a technológiának az évszázadok során, és sok megoldás még ma is fennmaradt, mikor már akár otthon, a szobánkban is nyomtathatunk 3D-ben a megfelelő szerkezettel.
A szitanyomás technológiáját ma már leginkább a pólók festésénél alkalmazzák. A tamponnyomás is igen elterjedt, ezt az eljárást elsősorban a domború felületek megnyomásánál hasznosítják, például a sörösdobozokat így ‘dekorálják’.

A klasszikusok nem mennek ki a divatból

A legnagyobb népszerűségnek az ofszet eljárás örvend, amely egy sokféleképpen kihasználható síknyomású technika. Ez a hagyományos módszer a digitális stúdiók megjelenésével párhuzamosan is életben van, leginkább mert másban jó az ofszet, és megint más miatt érdemes a digitális nyomtatást választani.
Ez utóbbi technológia ‘legyőzhetetlen’ azon a téren, hogy gyorsabb a folyamat, illetve sokkal egyszerűbb az előkészítés. A klasszikus lépések, mint a montírozás vagy éppen a levilágítás teljesen szükségtelenek ott, ahol a számítógép képernyőjén látunk mindent, és csak egy gombot kell megnyomni a nyomtatás elindításához.
Az ofszet viszont a színek terén nyújthat többet. A digitális eljárás során csak CYMK-ban lehet nyomtatni, ami kevésbé színhű készterméket jelent.
Mit jelent ez a gyakran emlegetett betűszó? Az angol CYMK fogalom a négy alapszínt jelenti, amelyek a cián (kékeszöld), a magenta (bíbor), a yellow (sárga) és key, azaz kulcsszín (fekete).
A nyomdagépek ezt a négy színt nyomják a papírra egymás után a színes képek megjelenítéséhez. A fekete azért szükséges, mert a másik három festékkel nem lehet elegendően erős fekete tónust létrehozni. Továbbá gyakori a teljesen fekete elem a nyomdai termékeken; ilyenek a szövegek betűi.
A digitális technológia rengeteget fejlődött az elmúlt 20 évben, és sok tekintetben remekül kihasználható az ofszettel szemben is.

Míg ofszettel érdemes nyomtatni a nagy példányszámú képeslapokat vagy jegyeket, szórólapokat, addig akkor szokták leginkább a digitális megoldást választani, ha kisebb példányszámú, egyedi terméket szeretnének készíteni gazdaságosan. Ilyenek lehetnek például a zászlók, textil falak, plakátok, cégtáblák, hiszen ezeket nem kimondottan nagy mennyiségben szokták előállítani.
Emellett jó tudni, izgalmasan lehet a két technológiát fúzionálni is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.