Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Február 23. 13:38, szerda | Helyi
Forrás: InfóCegléd

Bagoly mondja...

Bagoly mondja...

Kevesen járunk nyitott szemmel a városban. Sokan talán meg is ijednének, ha észrevennék azt, ami mellett nap-mint nap elmennek a városban. A legtöbb ember általában sietve, gondolataiban elmerülve rója az utcákat. Sokszor még ismerőseink me

Baglyok szállták meg Cegléd belvárosát. Az „éjszaka tollas ragadozói” a Teleki utca lomboktól mentes fáit vették birtokba. Mintegy 20-25 példány figyelhető meg az üzletek előtti fákon, bokrokon. Nem ritka jelenség ez, hiszen a könnyebb táplálékszerzés miatt a baglyok télen csapatokba verődve időről-időre felkeresik a környező településeket. Ezek az év többi részében rejtőzködő életmódot folytató madarak, ilyenkor félelem nélkül mutatkoznak a városokban. Látványosságuk ellenére sok városlakónak okoznak bosszúságot. Bár ezek a szárnyasok nap közben az ágakon üldögélve szunyókálnak, sok szemetet hoznak össze a szálláshelyüknek kinevezett fák környékén. Kétségtelenül felismerhetőek azok a fák, melyeken baglyok tanyáznak. A baglyok emésztése rendkívül gyors, s ennek eredményével több formában is találkozhatunk. Táplálékuk megemésztett részével „megtisztelik” az utakat, járdákat és az esetlegesen a fa alatt parkoló autókat is, a meg nem emésztett részét pedig kis csomókban, un. bagolyköpetek formájában adják vissza a természetnek. A legtöbb ellenséget ürülékük szétszórásával szerzik, s ennek okán többen késztetnék távozásra a madarakat. Az indulatok részben talán érthetőek, de azért azt se felejtsük el, hogy nem csak, hogy mi is jócskán odaszemetelünk élőhelyükre, de egyre kisebb-kisebb teret hagyunk természetes életterük számára.

A legtöbb gondot, bosszúságot talán Pálinkás Évának okozza a fényképészüzlete előtt szemetelő madársereg, Ő azonban mégis „bagolybarát” megoldást javasolna az érintetteknek. Azt gondolom, hogy fel kell/kellene ismernünk létünkből fakadó helyzeti előnyünket, hiszen nekünk embereknek van több olyan eszköz a kezünkben, ami segítheti az együttélésünket. (Ezek a madarak nem fogják tudni összeszedni a mi szemetünket, vagy újratelepíteni az általunk kivágott fákat.) Ha mást nem is, azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a bagoly az egyik leghonosabb madárfajaink közé tartozik, ezért minden faja védett. Eszme értékük meghaladhatja a 10000 Ft-ot is. A baglyok nem csak védett, de hasznos madarak is, többek között azért is, mert ritkítják az elszaporodott kártevőket, rágcsálókat.

A megoldás semmiképpen sem az, hogy elkergetjük a védelmet és táplálékot kereső baglyokat, mondván így egy gonddal kevesebb. Olyan kiutat kell keresnünk, ami mind a két fél számára optimális feltételeket biztosít. Várjuk a „bagolybarát” ötleteket a megoldást illetően. (info@infocegled.hu)

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció