Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Február 23. 18:39, szerda | Helyi
Forrás: Club TV

5. Vadászok Bora Borverseny Cegléden

5. Vadászok Bora Borverseny Cegléden

2011-ben is, mint minden évben, februárban megrendezésre került a Ceglédi Vadászok Bora borverseny. Idén az Unghváry László Borrend is részt vett a kiválasztáson. A versenyt megnyitotta Kári János az Európai Borrend bírája. Díszvendég

A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a Pest Megyei Vendéglátóipari Vállalat igazgatója voltam. Talán innen ismerhetnek a ceglédiek. Jelenleg is az idegenforgalomban dolgozom, két szállodát üzemeltetek és jelenleg az Európai Borlovagrend képviseletében vagyok itt, hogy részt vegyek a borbírálatban. – kezdte rövid bemutatkozó beszédét Kári János, az Európai Borrend borbírája. Ezt a borlovagrendet még Eszterházy gróf alapította és ma már Európa számos országában működik. Magyarországi konzulátusának székhelye Vasszécsény. Több legátusa pedig az ország különböző területein – Tokaj, Villány, Sopron, stb. – helyezkedik el. A mai napon én a budapesti legátus képviseletében vagyok itt. Rendünknek egész éves programja van, amelyben jelentős szerepet kap az új borlovagok avatása, a versenyek és bírálatok mellett. Ahhoz, hogy valaki az Európai Borlovagrend tagja legyen, nem feltétlenül szükséges, hogy borászkodjon, de a két ajánló mellett bizonyos eredményeket kell felmutatnia. Például aktív munka, a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. A borlovagrendi minőségemben ma vagyok itt először Cegléden, és nagyon örülök, hogy a bírálásban részt vesz két barátom is, akik a Magyar Vadászok Borrendjének képviselői, név szerint Komáromi Attila nagymester és Héczei Imre kancellár. – fejezte be interjúját Kári János az Európai Borrend borbírája.

Ezen a helyszínen már második egyébként ötödik alkalommal rendezzük meg a Vadászok Bora kiválasztását. Ennek az estnek fényét emeli, hogy a borbírálatban részt vesznek díszvendégként az Európai Borrend borbírája, Kári János, az Országos Vadász Borrend kancellárja Héczei Imre, a Vadász Borrend országos nagymestere Komáromy Attila is. – mondta megnyitójában Újházi György, a Széchenyi Vadásztársaság elnöke. Minden borhoz egy szám tartozik, mellyel szavazni lehet, és amely bor a legtöbb szavazatot kapja, az nyeri el a Vadászok Bora címet. A korábbi években csak egyfajta borra lehetett szavazni, ma viszont vörösre és fehér borra külön-külön. A vendégek köre ceglédi és környékbeli vadászokból, borászokból, a vendéglátás jeles személyeiből, barátokból és családtagokból tevődött össze. Mindannyian részt vehetnek a borbírálaton. Emlékeztetőül megjegyzem, a tavalyi győztes a Megyeri fivérek Vérnász nevű bora volt. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a ceglédi Unghváry László borrend is, élén Simon Ernő nagymesterrel képviselteti magát. Az est programjának lebonyolításában dr. Vangyel Tibor az Unghváry László Borlovagrend főpohárnoka segített. Házigazdánk az Aquarell Szálló tulajdonosa volt. – fejezte be mondandóját Újházi György, a Duó Galéria tulajdonosa, a Széchenyi Vadásztársaság elnöke.

Jó hangulatú este volt, hiszen a borászoknak és a vadászoknak mindig van mondanivalójuk egymásnak a közös rendezvényeken. A mai alkalomra kilenc minta érkezett, ebből négy fehér, egy rozé, és négy vörösbor. A rozét együtt bírálták a vörösborokkal. A fehér borok között legjobbnak bizonyult Klément György Bor-ka fantázia nevű bora. A vörösek közül Kis Attila cabernet savignon-ja volt a nyertes. A harmadik kategóriában Kökény Benő rozéja vitte el a pálmát – mondta értékelő beszédében dr. Vangyel Tibor, az Unghváry László Borrend főpohárnoka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció