Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2012. Március 05. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: STOP

Vegyen bagóért műemléket Esztergomban

Vegyen bagóért műemléket Esztergomban

Az önkormányzati vagyonok elherdálásának nincs határa.

Ez különösen igaz, ha Esztergomról beszélünk, ahol elég zavaros a politikai helyzet ahhoz, hogy kényelmesen lehessen benne halászni. Ebben a kifogyhatatlannak tűnő tóban ismét akadt egy több tízmilliós harcsa.

A STOP birtokába került dokumentumok alapján az esztergomi válság-gazdálkodás gyönyörű példájáról kaphattunk képet. A Strigonium Zrt. - amely holdingnak tagja az Esztergomi Ingatlankezelő Kft. is - egy 68 milliós értékűre becsült ingatlant adott el 42,5 millióért úgy, hogy előzőleg még a homlokzatot is felújíttatta, méghozzá közpénzen. A tervezés és a kivitelezés is csaknem 34 millió forintba került.

Arról még nem sikerült információkat szereznünk, hogy a város központjában található, korábban gyógyszertárként működő 204 négyzetméteres ingatlan az adósságrendezési folyamat során, vagy apportként került a Strigonium tulajdonába. Az viszont bizonyos, hogy a Vagyongazdálkodási Iroda 2008-ban felbecsültette az értékét. Akkor 68 millió forintot állapítottak meg. 2010-ben az önkormányzat engedélyezési és műszaki kivitelezési tervdokumentációt készíttetett az ingatlanhoz. Erre a csaknem 9 milliós kiadásra azért volt szükség, hogy a továbbiakban utazási iroda működhessen az épületben. Ugyanebben az évben a homlokzat-felújítási program keretében több mint 25 milliót áldozott az épületre Esztergom.

Innentől aztán a képlet egyszerű és világos. A Strigonium Zrt. tulajdonát képező ingatlanra - műemlék jellege miatt - Esztergom város önkormányzatának elővételi joga van. A város vagyoni helyzete nem engedi meg, hogy ezzel éljen. A legutóbbi választások óta ugyanis olyan helyzet állt elő, hogy a városban a közvilágítás egy részét lekapcsolták, és még a közösségi közlekedést sem sikerült működtetni. Így nem maradt más hátra, mint lemondani a jogokról és a műemléképületben található ingatlant átengedni az új vevőnek. Ezzel a város kidobta az ablakon a 8 millió 887 ezer 500 forintnyi tervezési és a 25 millió 268 ezer 729 forintra rúgó felújítási költséget. Összesen tehát mintegy 34 millió forintot költöttek egy olyan ingatlanra, amely most már nem Esztergomé.

Hogy a Strigonium Zrt.-nek miért érte meg, hogy a 68 millióra értékelt ingatlant 42,5 millióért adja el egy vendéglátóipari cégnek, azt nem sikerült kiderítenünk. Ez azért is érdekes kérdés, mert ha önmagában nem is emelkedett ez az becsült érték 2008 óta, a felújítás bizonyosan megnövelte az ingatlan árát. Az eladásból befolyó bevétel pedig a Strigoniumhoz érkezik, tehát a holding minimum 25 és fél millió forintot bukott az üzleten.

Információink szerint Tétényi Éva, Esztergom polgármestere jelenleg is azon dolgozik, hogy a Strigonium Holding vezérigazgatója ne dönthessen egyedül a cég azon ügyeiben, amelyek a város anyagi helyzetét befolyásolják. Mint köztudott a független polgármesternek nincs könnyű dolga, mert a Fidesz-frakció többségben van a képviselő-testületben.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 23. 13:00, szombat | Belföld

Nagy Márton: a jövő évnek a növekedés helyreállításáról kell szólnia

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.

2023. Szeptember 23. 08:20, szombat | Belföld

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe

2023. Szeptember 23. 08:18, szombat | Belföld

Paks II. - Roszatom: minden akadály elhárult a beruházás elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon

2023. Szeptember 23. 08:15, szombat | Belföld

A MÁV megkezdte a felkészülést a győri vasútvonal felújításának második ütemére

Megkezdődött a felkészülés az 1-es (győri) vasúti fővonal vágányfelújításának második ütemére, a teljes vágányzárra: október 27-től három héten át Biatorbágy és Szárliget között mindkét vágányon szünetel majd a vasúti fo