Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Védjegyet vezettek be a kiváló pálinka minőségének garantálására

Védjegyet vezettek be a kiváló pálinka minőségének garantálására

A kiváló magyar pálinka minőségét ezentúl pálinkavédjegy rendszer is garantálja, amelyet a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a Wessling Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen dolgozott ki. Bevezetésére az ősszel került sor - tájékoztatta a Wessling Hungary Kft. csütörtökön az MTI-t.

A pálinkavédjegy garancia arra, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van. Csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet - ismertette a cég közleményében.
A pálinkavédjegy rendszer alapja a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgálják, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak. Így elemzik például az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat.
A védjegyet elnyert pálinkatételek 20 százalékát évente (vissza)ellenőrzik. A rendszer objektív működését pedig a működési szabályzat betartása biztosítja.
Az első meghirdetéskor 15 pálinkagyártó pályázott a védjegyre összesen 29 termékkel. Ebből 26 termék felelt meg a szigorú követelményeknek. Egyelőre 8 gyártó kötötte meg a védjegyhasználati szerződést, amelynek alapján 16 termék kapta meg a védjegymatricát.
Nagygyörgy László, a Wessling Hungary Kft. elmondta: egy-egy pálinkatétel vizsgálati költsége - összetételtől függően - nettó 23-30 ezer forint. A hologramos matrica darabja pedig nettó 10,8 forintba kerül. A matricák öt évig érvényesek.
A Wessling Hungary Kft. akkreditált, független laboratórium, 1992 óta van jelen a magyar piacon. Tevékenységi területéhez tartozik a környezet-, gyógyszer- és élelmiszeranalitika, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szaktanácsadás.
Tavaly Magyarországon mintegy 1,7 millió hektoliter - 50 fokos alkoholtartalmú italnak megfelelő - pálinka került kereskedelmi forgalomba. A bérfőzéssel előállított gyümölcspárlat mennyisége 2011-ben mintegy 9,5 millió hektoliter, 50 fokos alkoholtartalmú italnak felelt meg - közölte a Pálinka Nemzeti Tanács az MTI-vel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során