Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Úttörő műtét: lábszárcsonntal pótolták egy kislány gerincét

Úttörő műtét: lábszárcsonntal pótolták egy kislány gerincét

Úttörő műtéten esett át egy ötéves kislány, akinek lábszárcsontját használták arra, hogy pótolják gerincének egy részét - számol be az esetről a BBC. A kislány gerincében egy 10 cm-es űr volt, ami azt jelentette, hogy a gerince nem tudta megfelelően tartani a gyerek súlyát és ezért belső csontjai állandó törési veszélynek voltak kitéve.

Az életmentő műtétet alsó lábszárából vett csontokkal végezték el, amit amúgy soha nem tudott mozgatni. A kislány, Rosie Davis egy ritka rendellenességgel, úgynevezett gerinc szegmentális diagnosztikával született. A gerincet alkotó öt csont/csigoja hiányzott nála, ami így egy 10 centiméteres űrt eredményezett. Ezenkívül a lábai szintén eltorzultak voltak és alig érezte őket.

A kislány lassan már kifutott az időből, a belső szervei mind lassan összetörtek volna. A műtét során a lábait térdtől lefelé ampuálták és ezekkel a csontokkal kipótolták a gerinc hiányzó részét. Ezenkívül még két fém rudat ültettek be a felső gerince és a csípője közé, hogy extra támaszt kapjon.

Az operációt a Birmingham Gyermekkórházban végezték el, s mintegy 13 órán keresztül tartott.

A műtéttel a kislány várható élettartama egy egészséges gyermekéhez hasonló. Az orvosok szerint, mivel a műtétet megelőzően a lábaiban kezdtek érzékelő funkciók megjelenni, azt remélik, egy napon pótlábak segítségével még járni is fog tudni.

Ehhez hasonló eljárást még nem végeztek Európában. Egy hasonló műtétet tíz évvel ezelőtt hajtottak végre Új- Zélandon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.