Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. December 11. 12:07, szombat | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

UNICEF: a világjárvány az elmúlt 75 év legnagyobb globális válsága a gyermekek számára

UNICEF: a világjárvány az elmúlt 75 év legnagyobb globális válsága a gyermekek számára

Az UNICEF második világháborút követő megalakulása óta nem volt példa olyan, gyermekeket veszélyeztető, globális problémára, mint a koronavírus-világjárvány

- írta fennállásának 75. évfordulója alkalmából kiadott jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) csütörtökön.

Az UNICEF aláhúzta: világszerte egyetlen olyan gyermek sincs, aki ne érezné a járvány negatív hatásait.

Egyre többen nem részesülnek megfelelő oktatásban, egészségügyi ellátásban, nem jutnak elegendő élelmiszerhez, kényszerülnek gyermekmunkára vagy gyermekházasságra, vagy küzdenek súlyos mentális problémákkal a járvány vagy a kijárási korlátozások miatt - fogalmazott a szervezet, rámutatva, hogy a koronavírus-járvány több évtizedes eredményeket vetett vissza.

Csaknem két évvel a járvány kirobbanása után a növekvő szegénység és egyenlőtlenségek korábban nem látott mértékben fenyegetik a gyermekek jogait - hangsúlyozta az UNICEF.

A tanulmány rávilágít, hogy veszélybe kerültek az elmúlt évtizedben elért eredmények a szegénység elleni küzdelem, az egészségügyi ellátás, az oktatáshoz történő hozzáférés, a táplálkozás, gyermekvédelem és a mentális jóllét területén.

A jelentés becslése szerint a világjárvány és a korlátozások miatt jelenleg 100 millióval több gyermeket - 2019-hez képest 10 százalékkal többet - érint az úgynevezett "többdimenziós szegénység". Körülbelül 60 millióval több gyermek él anyagi szegénységben, mint a járvány előtt. 2020-ban több mint 23 millió gyermek nem részesült életmentő, alapvető védőoltásokban - ez a szám csaknem 4 millióval több, mint 2019-ben volt, és a legmagasabb az elmúlt 11 évben. Az UNICEF előrejelzései szerint 2022-ben 1,2 milliárd embernek, köztük mintegy 525 millió gyermeknek lesz szüksége humanitárius segítségre.

"Még a legoptimistább forgatókönyv szerint is legalább hét-nyolc évbe telik, amíg helyreállnak a koronavírus előtti állapotok, pedig akkor is sok millió gyermek szorult segítségre" - fogalmazott a jelentésben Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF-et az ENSZ Közgyűlése hozta létre 1946-ban azért, hogy a szervezet segítse a második világháború miatt sanyarú sorsra jutott gyermekeket. Az ENSZ Gyermekalapjának tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.