Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Május 15. 13:16, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Újra recesszióba került a görög gazdaság

Újra recesszióba került a görög gazdaság

Technikai értelemben újra recesszióba került a görög gazdaság, miután két egymást követő negyedévben csökkent a bruttó hazai termék (GDP).

A görög statisztikai hivatal (ELSTAT) hétfőn kiadott gyorsbecslése szerint Görögország hazai összterméke január-márciusban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 0,5 százalékkal esett vissza.

A tavalyi utolsó negyedévben negyedéves összevetésben 1,2 százalékkal, éves szinten pedig 1,1 százalékkal zsugorodott a GDP. A második negyedévben még 0,3 százalékkal, a harmadikban pedig 0,6 százalékkal növekedett a gazdaság negyedéves szinten, éves összehasonlításban pedig a második negyedévben 0,4 százalékkal csökkent, a harmadikban pedig 2,0 százalékkal nőtt a GDP.

Görögország 2010 óta működik nemzetközi hitelezői támogatással. A jelenleg is folyamatban lévő harmadik, és egyben 86 milliárd eurós összegével a legnagyobb mentőcsomagból eddig 31,7 milliárd eurót utaltak át a hitelezők. A segélyprogramok és a cserébe megígért reformok azonban még mindig nem tudták növekedési pályára állítani Görögország gazdaságát.

A görög kormány 1,8 százalékra csökkentette 2,7 százalékról 2017-es GDP-növekedési előrejelzését a parlamentnek szombat este benyújtott 2017-2021-es költségvetési tervében. Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében 2,1 százalék GDP-növekedést prognosztizált Görögországnak az idei évre.

A görög parlament várhatóan csütörtökön szavaz az újabb megszorító intézkedésekről - adóemelésekről és nyugdíjcsökkentésről -, amelyek 2018 és 2020 között 4,5 milliárd eurós megtakarítást eredményezhetnek. Elfogadásukkal megkönnyíthetik a görög államadósságszolgálat enyhítését célzó tárgyalások elindítását a hitelezők és Athén között.

Görögország államadóssága 315 milliárd euróra rúgott tavaly, ami a GDP 179 százalékának felelt meg. Egy évvel korábban az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 177,4 százalékot tett ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.