Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Április 30. 08:01, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb rekordon az euróövezeti infláció

Újabb rekordon az euróövezeti infláció

Új rekordra gyorsult az euróövezetben infláció, áprilisban az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról - közölte az Eurostat pénteken előzetes adatai alapján.

A jelentés az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt megemelkedett nyersanyagárakra vezeti vissza az infláció gyorsulását.

Az euróövezeti infláció így már több mint háromszorosan meghaladja az EKB 2 százalékos célját.

Az árak gyorsabban emelkedtek az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek esetében, 6,4 százalékkal áprilisban az 5,0 százalékos márciusi után. A nem energetikai ipari termékek 3,8 százalékkal drágultak 3,4 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 3,3 százalékkal nőtt 2,7 százalék után.

Az energiaárak éves növekedése lassult, de továbbra is rendkívül magas maradt, áprilisban 38 százalék volt a márciusi 44,4 százalékkal szemben.

Az energia nélkül számítva az infláció áprilisban 4,2 százalékra emelkedett a márciusi 3,4 százalékról. Energia, élelmiszer és élvezeti cikkek ára nélkül számítva a fogyasztói árindex 3,5 százalékra emelkedett áprilisban az előző havi 2,9 százalékról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése