Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Április 14. 12:42, csütörtök | Helyi

Újabb misztériumok Cegléden

Újabb misztériumok Cegléden

Április 22-én, pénteken új kiállítás nyílik a ceglédi Kossuth Múzeumban.

2012-ben láthattuk itt Somos Gyula gyűjteményes kiállítását, aki 1998-óta él városunkban, és akit a ceglédi közönség leginkább talán úgy ismer, mint a Szent Klára Kápolna falképének festőjét.

Most művészcsaládban fölnőtt festőnk „Örökség”-ével is megismerkedhetünk, mert a Kossuth Múzeum következő kiállítása szüleinek munkásságát is bemutatja a ceglédieknek. Somos Gyula pedig legfrissebb alkotásait állítja ki „Újabb misztériumjátékok” címmel. A kiállítás tehát egyrészt emléket állit a szülőknek, másrészt beágyazza festőnket egy művészi környezetbe melyből táplálkozott és kinőtt. A tárlatot Feledy Balázs, művészeti író nyitja meg, aki a család minden tagját személyesen ismeri. Zenei élményről Edit van der Burg gondoskodik fuvolajátékéval.

A kiállítást több esemény is kíséri majd. Elsőként április 29-én egy könyvbemutató. Somos Gyula, aki ceglédi letelepedését megelőzően több mint 10 évet élt Hollandiában s azóta is tanít ott egy magánakadémián, arra vállalkozott, hogy az egyik legismertebb 20. századi holland költő, Gerrit Acterberg verseit magyarra fordítsa. A versek egy részét illusztrálta is és a múlt év végén magánkiadásban meg is jelentette. Az „Éjszaka üregeiben” című kötetet a bemutató után megvásárolható.

Ezt az eseményt egy másik könyvbemutató követi majd május 8.-án. A festő édesanyjának, Lieber Évának munkásságát ismerteti a szép kiállítású album. Végül május 20-án Somos Gyula előadását hallgathatják és láthatják azok, akiket érdekel, hogy többek-közt honnét meríti a művész legújabb munkáihoz az inspirációt.

>>> PROGRAMAJÁNLÓ

A kiállítás június 26-ig lesz megtekinthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására