Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. Szeptember 17. 12:36, péntek | PR

Tovább drágulhatnak a ceglédi ingatlanárak

Tovább drágulhatnak a ceglédi ingatlanárak

A mindenki számára megterhelő 2020-as év után a 2021-es év első fele is sok meglepetést tartogatott, leginkább a hazai használtlakás-piacon. A koronavírus-járvány következményeként bezuhant ingatlanpiaci árak az új év beköszöntével szinte azonnal korrekciónak indultak. A szakértők a tavalyi év végén a használt ingatlanok esetén -2 és +4% közötti árváltozást prognosztizáltak az idei évre vonatkozóan, ám a járvány visszahúzódásának és a gazdasági élénkülés hatására országos szinten már több, mint 5%-os az ingatlanpiaci áremelkedés. Egy hazai ingatlanhirdetési portál elemzése az elmúlt fél évről.

Eljött a kertes házak ideje

A hirdetési portál elemzései szerint trendfordulóhoz ért a hazai ingatlanpiac. Mind az új, mind a használt ingatlanok között a kerttel rendelkező családi otthonok bizonyulnak idén a legnépszerűbbnek. A karantén-hatás és az otthonteremtési program együttese a fogyasztói igények változását hozta el, az ingatlanvásárlók körében egyre fontosabb szempont lett a nagyobb élettér, a terasz vagy udvar is.

E jelenség a statisztikákban is nagyon jól látszik, az országos felmérések alapján a családi otthonok első félévben mért átlagára 17%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában mért átlagárat. Ez a téglalakások esetében 10,3, míg a panellakások esetében 7%-ot jelent ugyanezen időszakokban mérve, országos szinten.

Kétszámjegyű a drágulás Cegléd városában is

A ceglédi használt ingatlanpiacon az ingatlannet.hu portál statisztikái szerint az idei évben mért áremelkedés mértéke csaknem 20% a lakóingatlanok esetében. A településen meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméter ára januárban 262 ezer forint volt, míg júniusban ez meghaladta a 320 ezer forintot.

Az országos tendenciákhoz hasonlóan Cegléden is a meghirdetett családi házak átlagos négyzetméter ára növekedett a legnagyobb mértékben az elmúlt fél évben, a drágulás mértéke 12,2%. Ez azt jelenti, hogy a januári 215 ezer forintos átlagos négyzetméterár júniusra meghaladta a 256 ezer forintot. Ez egy eladó kertes ház esetén négyzetméterenként plusz 30 ezer forintot is jelenthet.

Ami a lakáspiacot illeti, az elmúlt fél évben mért áremelkedés megközelítőleg 5,6%. Ez a téglalakások esetében 3,4%-os drágulást jelent, e típus négyzetmétere átlagosan 15 ezer forinttal került többe júniusban, mint az év elején. A panellakások esetében nagyobb mértékű drágulás ment végbe, itt az áremelkedés 7,8%-ra tehető. Míg a panelek átlagosan 358 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre januárban, addig júniusra ez meghaladta a 386 ezer forintot.

Tovább drágulhatnak az ingatlanárak

Ingatlanpiaci szakértők szerint az év második felében is további drágulás várható a hazai ingatlanpiacon, feltehetően az otthonteremtési program és a járvány visszaszorulásának hatására. Azonban egyes vélemények alapján a rekordszintű kínálat és az elmaradott kereslet hatására az árak korrekciónak indulhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.