Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Törőcsik Marié az első Szent-Györgyi Érem

Törőcsik Marié az első Szent-Györgyi Érem

Törőcsik Mari színművésznek ítélte oda elsőként a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság az általa alapított Szent-Györgyi Érmet az orosz és magyar kultúra közötti élő kapcsolat formálása terén kifejtett sok évtizedes művészi tevékenységéért.

A színésznő kedden délután a Kossuth Klubban vette át a díjat. "El sem tudom képzelni, hogy engem magánemberként is képesek így szeretni" - reagált az őt köszöntő tapsra Törőcsik Mari.
Utalva a Nemzeti Színház igazgatói posztjával kapcsolatos hétfői döntés körülményeire, hangsúlyozta: "Tegnap nagyon rossz napom volt, kicsit összeomlottam. Mert ugyanúgy meghurcoltak, mint a Művész Színház miatt".
Mint felidézte annak idején azt mondta neki Anatolij Vasziljev: "Maruszja, nem való maga ezeknek, jöjjön ki hozzánk két hónapra. Elmentem Moszkvába, 100 oldalt mondtam magyarul, az ő színészei a többit oroszul és az életem egyik legnagyobb élménye volt. Az orosz kultúra mindig segít nekem. Már 10 évesen Tolsztojt és Dosztojevszkijt olvastam."
Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója Törőcsik Marit méltatva kijelentette: ő az a művész, aki a világ összes kitüntetését megérdemli. Ikarusz busz, Glóbusz konzerv már nincs Oroszországban, de a Kölyök című DVD Törőcsik Marival orosz kiadásban ma is kapható, "mert a világban mégiscsak rend van".
Emlékeztetett arra, hogy milyen kiemelkedő alakítással tette nagyszerűvé a közepes mű, A varsói melódia hősnőjét, hogy Osztrovszkij A vihar című drámájában Katyerina öngyilkosságra készülése maga volt a katarzis.
Szvák Gyula, az ELTE Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központjának tanszékvezető egyetemi tanára az MTI-nek elmondta, hogy a díj az orosz és a magyar kultúra közötti kölcsönösséget is jelképezi. Tavaly az orosz állam tüntette ki Barátság Érdemrenddel Törőcsik Marit. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő az orosz kultúra népszerűsítéséért kapta az elismerést. "Nagy emberek rendeztek engem abból az országból, és mindegyik fénykorában" - nyilatkozta akkor Törőcsik Mari, példaként említve Grigorij Konszkijt, Jurij Ljubimovot és Anatolij Vasziljevet.
A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság egy éve működik ezen a néven. A díj alapítása azt célozta, hogy erős hangsúly legyen a művészeti teljesítményeken. Az pedig kézenfekvő volt, hogy az elismerést Szent-Györgyi Albertről, a Nobel- és Kossuth-díjas tudósról nevezzék el, hiszen 1945 januárjában az ő elnökségével alakult meg Magyar-Szovjet Művelődési Társaság - hangsúlyozta Szvák Gyula.

Címkék: Kultúra-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során