Hírek
2011. Október 25. 15:08, kedd |
Helyi
Forrás: infoCegléd
TÖK-jó!
A hűvösebb napok beköszöntével az egyik legnépszerűbb idényétel kétség nélkül a színpompás és formás sütőtök. Ez a vitaminokban is gazdag csemege azonban hosszú utat tett meg míg végül a tányérunkra került.
A paprikához és a paradicsomhoz hasonlóan, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára sok száz évvel ez előtt. A mára már Európa-szerte ismert és kedvelt zöldséget hazánkban is régóta termelik. Olcsósága és magas tápértéke miatt a második világháború után sokáig néptápláléknak számított.
Egészséges és kalóriaszegény
Népszerűsége hosszú évek óta töretlen, ami nem csoda, hiszen olcsó, könnyen beszerezhető, egészséges és elkészítése sem bonyolult. Hideg, zord napokon az egyik legkiválóbb őszi-téli csemege.
Magas cukor és béta-karotin tartalma mellett kiváló vitaminforrás is. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek, valamint a megfázásos betegségek hatékony ellenszere. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.
A ma nagyon divatos és hatásos 90 napos diétában sütőtököt nyersen bármelyik napon, sütve vagy főzve keményítőnapon lehet enni. Gyümölcsnapon egy kis sült sütőtök még nem számít nagy bűnnek.
Változatosan elkészíthető
A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. A különféle formában és méretben kapható zöldség kisebb rokonai dekorációs kellékként, míg nagyobb példányai kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak. Legismertebb elkészítési módja a tepsiben sült édes sült tök, ezen kívül azonban kiváló köreteket, leveseket, sőt még desszerteket is készíthetünk belőle.
Íme, néhány kedvenc:
Krémes sütőtökleves:
Egy egész sütőtököt és 2-3 szem krumplit megpucolunk és kockára vágunk. Egy edényben annyi vízzel, amennyi éppen elfedi, feltesszük főni, leveskockával vagy ételízesítővel ízesítjük.
Közben egy fej vöröshagymát felszeletelünk, és kevés olajon megpirítjuk. Amikor a krumpli és a tök is puhára főtt (kb. 20 perc), hozzáadjuk a hagymát és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverünk még egy doboz tejszínt és annyi vizet, hogy kellemesen krémes legyen, majd még egyet rottyantunk rajta. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal, esetleg pirított kenyérrel tálaljuk.
Tökös-süti:
A puhára főzött (vagy előzőleg sütőben megsütött) sütőtököt 20 dkg cukorral, 7 tojással és 10 dkg margarinnal habosra keverjük. Hozzáadunk 15 dkg darált mandulát vagy mogyorót, 13 dkg lisztet, 1 kk sütőport, ½ kk szegfűszeget, és a ½ kk fahéjat. A jól elkevert masszát őzgerinc vagy tortaformába töltve közepesen meleg sütőben kb. 50 perc alatt pirosra sütjük. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
FirKata
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 18. 13:30, hétfő | Helyi
Még mindig mozog a Föld
Szombaton is sokan nézték végig azt a látványos fizikai kísérletet, ami bebizonyítja, hogy forog a Föld. Ezúttal is a Református Nagytemplomban mutatta be Kis Lajos és Kozma Attila a híressé vált Foucault inga lengését.