Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 15. 15:14, kedd | Külföld
Forrás: infoCegléd

Tilos gyaloglás közben SMS-ezni

Tilos gyaloglás közben SMS-ezni

Megbüntetik a gyalogosokat egy amerikai városban, ha az utcán menet közben szöveges üzeneteket írogatnak telefonjukon.

A New Jersey-ben lévő Fort Lee lakosait bírságolják meg rendőrök, ha SMS-ezés miatt nem figyelnek arra, hogy merre mennek, és hova lépnek. A szigor célja a baleset-megelőzés. Az idén eddig már több mint húsz SMS-ező gyalogost ütöttek el autók a városban.

A menet közbeni írásos „szövegelés” tilalma hat hete lépett életbe, eddig 117 gyalogost bírságoltak meg, a büntetés felső határa 85 dollár (17 ezer forint) – adta hírül a brit Metro újság.

A New York-i Egyetem tudósai egyébként vizsgálták is már az SMS-ezés „gyalogoseltérítő” hatását. Mobiltelefont nyomtak kísérleti alanyaik kezébe, akiknek azt bámulva kellett gyalogolniuk egyenes vonalban. Az alanyok egyik felének írnia is kellett, a másiknak csak tilos volt felpillantani a telefonról. Az író csoport tagjai 60 százalékkal gyakrabban tértek le az egyenes útról.

Vannak már olyan mobiltelefonok, amelyek kamerájuk révén kijelzőjük felső felén mutatják az utat az SMS-ezőknek, de elég szűk látókörűen. Fort Lee-ben még ezeket sem ajánlott használni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).