Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. November 08. 10:22, vasárnap | PR

Tetőlétra, biztonság és mobilitás a magasban

Tetőlétra, biztonság és mobilitás a magasban

A magaslati munkákat végző szakemberek első és legfontosabb teendője a biztonságos munkavégzés és közlekedés biztosítása.

A tetőfedők, ácsok munkája kifejezetten veszélyes lehet, hiszen folyamatosan a magasban végzik azt. Épp ezért egy tetőlétra elengedhetetlen a kelléktárukból.

Magaslati munkabiztonság
Minden szakmunkának megvannak a maga biztonsági előírásai és prioritásai, ahogy az eszközpark is ehhez mérten kerül kialakításra. Számos mester végzi a napi munkáját magasabb helyeken, elég pl. csak a festőkre, kőművesekre, légtechnikai szakemberekre, vagy épp az ácsokra és tetőfedőkre gondolnunk. Az évek során természetesen kialakul egyfajta rutin, melynek köszönhetően magabiztosan és biztonságosan tudnak működni a magaslatokban is, ám az ördög nem alszik, érdemes minden olyan eszközt és kiegészítőt beszerezni, mely garantálja a szakemberek biztonságát, hiszen ennél semmi sem lehet fontosabb.

A magasban végzendő munkák alapvető kellékei lehetnek pl. a különböző állványok, gurulóállványok, mely egyszerre akár több ember biztonságos munkavégzését is szavatolják. A különböző jó minőségű, masszív létrák is komoly segítséget nyújthatnak. A már említett, tetőn végzendő munkákhoz is ez utóbbiak közül érdemes válogatni, ugyanakkor létezik egy elsőre talán szokványosnak tűnő, ám meglehetősen specifikus eszköz. Egészen konkrétan a tetőlétráról van szó, mely a tetőkön dolgozók eszköztárának egyik legfontosabb kiegészítője.

Tetőn rögzített közlekedés

A háztetőkön való közlekedés egyáltalán nem veszélytelen mutatvány, elég csak annyit említenünk, hogy a legtöbb esetben meglehetősen meredek szögekről beszélünk, hisz a háztetők zöme a – szemből nézve – klasszikus háromszög alakot követi. Ehhez hozzáadódik még az, hogy a tetők burkolatai, legyen az zsindely, cserép, vagy akár pala, meglehetősen csúszósak tudnak lenni, így elég egy rossz mozdulat és megtörtént a baj. Nem is véletlen, hogy a tetőfedők esős időben neki sem látnak a munkának.

Egy tetőlétra azonban éppen ezeket a tényezőket küszöböli ki. Látványra tulajdonképpen egy klasszikus létrának tűnik, melyek fektetve könnyedén elhelyezhetők a tetők felületein. Ez alapvetően igaz is, a nagy megoldás azonban a rá szerelt fogakban található, melyek segítségével az eszköz gyakorlatilag megkapaszkodik a meredek felületeken is, ezután pedig a fokain lépdelve biztonságossá és egyszerűvé válik a közlekedés.

Anyaghasználat és kialakítás

A tetőlétrák többsége a 8 fokos modellektől, a 14-15 fokos modellekig terjed, ezt nyilván az szabja meg, hogy mekkora tetőkkel van dolgunk, így pedig mekkora mozgásteret igénylünk. Anyaghasználatukból és teherbírásukból fakadóan a mindennapi, nagyobb igénybevételt is jól viselik. Előbbire vonatkozóan fontos lehet tudni, hogy a tetőlétrák alapvetően magas minőségű alumíniumból, fából, vagy a kettő kombinációjából készülnek, mely vízállóságot is biztosít.

A már említett kampók gurítható verziói is jól használhatók, segítségükkel a létrák pozíciója könnyedén változtatható. A tetőlétrák tehát a szakipari létrák egy fontos alkategóriáját képviselik, melyek biztonságos közlekedést és munkavégzést garantálnak a napi szinten magasban dolgozó szakemberek számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.