Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Szeptember 14. 10:34, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Terepjárót, rendőröket ígért a belügyminiszter a városnak

Terepjárót, rendőröket ígért a belügyminiszter a városnak

Ülésezett a képviselő-testület.

Kitünteti a város az olimpikonokat, büntethetők lesznek a kirívóan közösségellenes magatartások, és megoldást kell találni a védőnői és gyermekorvosi ellátás problémáira. Körzeti megbízotti iroda, térfigyelő kamerák, szolgálati terepjáró járulhat hozzá a külterület problémáinak megoldásához.

Rendeletben szabályozza a kirívóan közösségellenes magatartásokat, és azok szankcionálásának lehetőségét az önkormányzat. A jogszabály kitér például arra, hogy ebet csak körülkerített udvarban lehet tartani, nem lehet zöldterületen parkolni, illetve a házszámot és az utcanév táblát minden esetben el kell helyezni az épületen. A rendelet lehetőséget ad a vétkes megbüntetésére, az összeg meghatározásakor ugyanakkor a jegyzőnek mérlegelési joga van. A most elfogadott rendelet csak 2013 januárjában lép életbe azért, hogy a lakosságnak legyen lehetősége a rendelkezésre álló időben megismerni a jogszabályt, és felkészülni rá.

Kitünteti az önkormányzat a ceglédi illetőségű olimpikonokat és felkészítőiket. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen elfogadott rendelet szerint Díszpolgári címben részesül a két ezüstérmes, Lőrincz Tamás birkózó és Ungvári Miklós cselgáncsozó, Gubody Ferenc-díjat kap Bíró Tamás cselgáncs mesteredző. Czigány Dóra, olimpiai 4. helyezett vízilabdázó, Harczi Zsolt, a magyar férfi asztalitenisz válogatott szövetségi kapitánya, és Papp Ferenc, Lőrincz Tamás utánpótlás birkózó edzője pedig Cegléd Város Sportjáért Díjban részesül. A kitüntetéseket a Kossuth Toborzó városi ünnepségen adják át. Arról is döntöttek a képviselők, hogy Lőrincz Tamásnak a jövő évi budapesti birkózó világbajnokságra való felkészülését havi 150 ezer forinttal támogatja az önkormányzat. Az eredményes birkózónak egyébként az olimpiai felkészülését is támogatta a város havi 120 ezer forinttal.

Elfogadták a képviselők a város a gazdasági társaságainak idei első félévi gazdálkodásáról szóló beszámolókat. A számsorokból kitűnik, hogy a helyzet idén sem lett jobb, mint tavaly volt. Elhangzott: a válság következtében szinte valamennyi társaságnál bevételkiesés történt, az önkormányzat azt teheti, hogy időben eljuttatja hozzájuk a támogatását, ami félévig időarányosan meg is történt. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a VÁRVAG Kft. vezetője egy olyan reorganizációs tervet készített, amellyel – ha megvalósul – komoly megtakarításokat lehet elérni. Az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról és pénzügyi helyzetéről szóló beszámolót is elfogadta a testület. Ebből kiderült: az iparűzési adó bevételek jól alakultak, ugyanakkor az ingatlaneladásból származó bevételek elmaradtak a várttól. Az önkormányzat eleget tett a hitelkötelezettségeinek, holott a kamatkiadások rendkívül magasak voltak. Nagy Tamás (MSZP) képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a város adósságállománya tartósan 6 milliárd forint fölött van, amihez még félmilliárd forint kezességvállalás is társul, ugyanakkor a lakosság derekasan helytáll az adófizetéssel. Bobál István (CFE) szerint viszont inkább konszolidált képet mutat a beszámoló, hiszen sikerült kordában tartani a kiadásokat a visszafogott bevételekhez képest. A képviselő kérdésére Földi László elmondta: utasította az adó osztályt, hogy hajtsa be azt a 72 millió forintot, amit a csatornaberuházás II. ütemében elmaradt lakossági befizetések miatt kellett kiadnia az önkormányzatnak, a III. ütemben pedig pályázni fognak, hiszen az állami költségvetésben 50 milliárd forint áll rendelkezésre önkormányzati nagyberuházások önrészéhez. A bajok nagy részét a jelenlegi városvezetés az előzőtől örökölte – tette hozzá a polgármester.

A testület elé került két ingatlanfedezet csere is. Ennek kapcsán Takáts László frakcióvezető elmondta: nem tartja korrekt magatartásnak a pénzintézet részéről, hogy bár az önkormányzat mindig pontosan teljesíti a kötelezettségeit, a bank semmiféle kockázatot nem hajlandó vállalni, időről időre újabb és újabb ingatlanfedezet cseréket követel, és ennek a költségeit is a városnak kell viselnie.

További hatmillió forintot szavazott meg a testület városi rendezvényekre. Az előterjesztésből kiderült: bizonyos várt összegek, például pályázati pénzek nem folytak be, más rendezvények pedig a tervezettnél többet vittek el. Felújítják az időjárás által megrongálódott Kossuth-erkélyt is, erre mintegy 1,1 millió forintot kell szánni idén.

Megszüntetni kényszerül a város egy védőnői körzetet, illetve az odatartozó utcákat elosztják a többi körzet között. Jelenleg négy védőnői állás is betöltetlen a városban, nincs megfelelően képzett jelentkező ugyanis. Hasonlóan nagy problémákkal küzd a város a gyermekorvosi ellátás területén. Dr. Mohos Imre – többszöri próbálkozás után – január 1-étől most már biztosan nyugdíjba vonul, ám nincs kinek átadnia a praxisát. A hozzá tartozó gyerekek gyógyítását fél évig helyettesítéssel oldják meg. Az önkormányzat szakbizottsága még ebben a hónapban újra összeül, hogy megoldást találjanak a helyzetre, hiszen négy ceglédi gyermekgyógyász is túl van a nyugdíjkorhatáron. Az alpolgármester javasolta, hogy a városi ösztöndíjpályázaton részesítsék előnyben azokat az orvostanhallgatókat, akik vállalják, hogy gyermekgyógyászként visszajönnek a városba.

A nyílt ülés végén Kis Attila (Jobbik) újra felhozta a Kékkő utcai konfliktust, és közölte, hogy a pártjának semmi köze nem volt hozzá, azt azonban tudja, hogy a több száz kilométerről odasereglő gárdisták saját költségükön tették meg az utat. Megkérdezte, hogy az önkormányzat hány portát ellenőrzött a rendelete szerint, és talált rendben lévőnek, illetve hány rendetlen porta lakójától vonta meg a segélyt. Kérdésére 15 napon belül, írásban kap választ. Előrelépésről számolt be azonban a polgármester a konfliktust követően kidolgozott megoldási javaslatok teljesülésének terén. Hat fős Roma Integrációs Csoport foglalkoztatására nyílik lehetőség a munkaügyi központon keresztül, ők fognak vigyázni például arra is, hogy a gyerekek minden körülmények között eljárjanak az iskolába. Ezen kívül egy terepjáróra és a rendőri létszám növelésére is ígéretet kapott a polgármester a belügyminisztertől. A konténer rendőrőrs helyett jobb megoldást találtak, méghozzá körzeti megbízotti irodát alakítanak ki 3-4 Akácos úti lakásból. Szeptember-október táján egy pályázatot is várnak, amelynek segítségével 8-10 térfigyelő kamerát lehet majd elhelyezni a környéken. Földi László közölte: a rendfenntartás nem az önkormányzat, hanem a rendőrség dolga, és ez állami monopólium, nincs helye benne semmiféle félkatonai szervezetnek. A bűnmegelőzés a legfontosabb, ebben kell előrelépéseket tenni. A jobbik botrányt kever, és így akar médiafelülethez jutni – tette hozzá a polgármester, ám ezt Kis Attila jobbikos képviselő visszautasította. Ferenczi Norbert képviselő felvetette, hogy ha már van az önkormányzatnak intézkedés-sorozata az egyik oldal bűnelkövetésének a megelőzésére, akkor hozzon intézkedést az ellen is, hogy a másik oldal randalírozhasson a városban.

A képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy folytatja a tárgyalásokat azzal a céggel, amely ajánlatot tett a budai úti strand hosszú távú üzemeltetésére. Ezzel a város évi 70-80 millió forint bepótlási kötelezettség terhét tenné le magáról, ám megegyezés csak abban az esetben születhet, ha az egyértelműen előnyös lenne a város és lakóinak számára.

fotó: Tánczos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt