Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 24. 09:03, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Tanultak az emberek a hitelválságból

Tanultak az emberek a hitelválságból

Máshogy döntenének a lakásvásárlásról a fizetési nehézséggel küzdő devizahitelesek, ha visszaforgathatnák az idő kerekét - derül ki a Lakásfókusz lakóhely szerint reprezentatív felméréséből.

Az ingatlanpiaci blog a közleménye szerint 500 devizahitelest kérdezett meg; a bajba került adósok 31 százaléka ma már forinthitelt venne fel, 20 százalék a vásárlás helyett a bérlés mellett döntene, 12 százalék pedig inkább kisebb lakást vásárolna, alacsonyabb összegű hitel felvételével, hogy ne kerüljön nehéz helyzetbe. A maradék 37 százalék ugyan kitartana a lakásvásárlás szándéka mellett, ám az időzítés tekintetében újragondolná terveit.
Csernok Miklós, a Lakásfókusz szakértője szerint az, hogy a válaszadók ma már másként döntenének, azt mutatja, tanultak a hitelválságból: alacsonyabb lett a kockázatvállalási hajlandóságuk, és óvatosabbá, körültekintőbbé váltak döntéseikben. A szakember szerint további pozitívum, hogy egyértelműen látszik: a devizahitelesek felismerték saját felelősségüket a helyzet kialakulásában, és többségük tisztában van azzal, hogy másképpen kellett volna cselekedniük.
Fontos tanulság a felmérés készítői szerint az is, hogy mind többekben tudatosul az, hogy jelenlegi nehéz helyzetükben is elérhetők azok a megoldások, amelyekkel a lakásvásárlás idején kellett volna élniük. A kisebb lakásba költözés például számos nehéz helyzetben lévő hiteles számára nyújthat alternatívát, hiszen ingatlanjuk értékesítésével sokuk letudhatná a tartozását, és a hitelcsapdából kimászva tiszta lappal kezdhetnének új életet.
Ezt látszik alátámasztani a felmérés azon része is, amely arra kereste a választ, hogy az adósok mennyire tartják célravezetőnek a kérdezőbiztosok által felsorolt lehetőségeket. E téren ugyanis az ingatlan értékesítését magában foglaló megoldásokat nagyságrendileg hasonlóan célravezetőnek értékelték az adósok, mint az általuk leginkább ismert fizetési átütemezést és végtörlesztést. Az egytől-ötig terjedő skálán a legcélravezetőbb megoldásnak a bankkal történő fizetési átütemezést tartották a válaszadók 3,13 pontos átlaggal, míg a legalacsonyabb átlagot a rokonok, barátok, ismerősök által adott anyagi segítség kapta 2,13-as osztályzattal. Az árfolyamgát 2,93-as pontszámot kapott, a kisebb ingatlanba költözés 2,59-et, az albérlet pedig 2,25-öt.

Címkék: Pénzügy-hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során