Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2022. Július 22. 10:24, péntek | Helyi

Tájékoztató a 2022. évi népszámlálásról

Tájékoztató a 2022. évi népszámlálásról

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a koronavírus járványra tekintettel 2021. évről 2022-re halasztott teljes körű nép- és lakásszámlálásra 2022. október 1. és november 28. között kerül sor.

A népszámlálás egy olyan egyedülálló statisztikai adatfelvétel, amely a begyűjtött adatok teljessége és területi részletezettsége révén teljes körű képet nyújt a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat - így a gyűjtendő adatok körét is - a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (népszámlálási törvény) írja elő, mely szerint az adatszolgáltatás - az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével - kötelező, az adatszolgáltatók kötelesek azokat a valóságnak megfelelően megadni.

Az adatgyűjtés - a mai kor igényeinek megfelelően - egyrészt interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével (papír alapú kérdőívek nélkül) valósul meg.

A népszámlálás 3 időszakra tagolódik:

1. időszak - 2022. október 1. és október 16. között: az internetes önkitöltés időszaka (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2022. október 16-án éjfélig fogadja);
2. időszak - 2022. október 17. és november 20. között: a számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés időszaka (azokon a címeken, amelyekről az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív);
3. időszak - november 22. és november 28. között: pótösszeírás időszaka (ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezni a helyi népszámlálási felelősnél (jegyzőnél), az önkormányzati hivatalban.

A népszámlálást megelőzően - 2022. szeptember 15. és 30. között - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) valamennyi magyarországi címre felkérő levelet fog küldeni a népszámláláshoz kapcsolódó legfontosabb információkról, mely tartalmazni fogja az internetes önkitöltéshez szükséges belépési azonosítót is.

A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek. A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a házszámokat, illetve többlakásos épületek esetében az ajtószámot is pontosan tüntessék fel az épületeken és a postaládákon!

A KSH a népszámlálással kapcsolatban részletes tájékoztató oldalt (www.nepszamlalas2022.hu) indított, ahol további naprakész információk érhetők el az összeírásról, a népszámlálás jelentőségéről, az adatfelvétellel kapcsolatos eseményekről és teendőkről.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik. A számlálóbiztosnak a terepmunka során kb. 140 címen kell címellenőrzést végeznie.

A számlálóbiztosokkal szembeni elvárások: A számlálóbiztosnak legalább középfokú végzettséggel, magabiztos számítógépes ismerettel kell rendelkeznie. Rendelkeznie kell továbbá saját eszközzel (PC, laptop, vagy tablet) és interneteléréssel az e-learning tananyag eléréséhez és a hozzá kapcsolódó vizsga elvégzéséhez, valamint elektronikus és telefonos elérhetőséggel a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében.

A számlálóbiztosok kiválasztása a helyi népszámlálási felelős feladata, aki egy személyes beszélgetés keretében győződik meg a számlálóbiztosnak jelentkező személy alkalmasságáról.

A jelentkezésnél előnyt jelent:
• felsőfokú végzettség,
• ha korábban részt vett népszámlálásban, mikrocenzusban, vagy más, KSH-s lakossági adatfelvételben számlálóbiztosként, és munkáját jó minőségben végezte el.

A számlálóbiztosok az elvégzett munkájukért a 2021. évi népszámlálás végrehajtásával kapcsolatos egyes feladatokról, valamint az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásairól szóló 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelet 3. számú mellékletében meghatározott díjazásban részesülnek.

Kérem, hogy amennyiben számlálóbiztosnak jelentkezne, küldje el nevét és elérhetőségi adatait (telefonszám, e-mail cím), a nepszamlalas@cegledph.hu e-mail címre!

Cegléd, 2022. július 18.

Dr. Diósgyőri Gitta
címzetes főjegyző
helyi népszámlálási felelős

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 11:00, csütörtök | Helyi

Interaktív hangszerbemutató

Június 6-án a Ceglédi Erkel Ferenc Zeneiskolában interaktív hangszerbemutatót rendeztek. A jövő megalapozását, a tanulói utánpótlás biztosítását célozza meg az évről évre visszatérő esemény.

2023. Június 08. 10:57, csütörtök | Helyi

Sok újdonság lesz az idei fesztiválon

2023. Június 06. 15:43, kedd | Helyi

Soha nem múló fájdalom Trianon

2023. Június 05. 11:18, hétfő | Helyi

Lakossági tájékoztató szúnyoggyérítésről