Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. November 29. 11:02, péntek | Helyi

Táj-Folt

Táj-Folt

„Táj-Folt” címmel nyílt kiállítása két fiatal festőművésznek a Toldy Ferenc Kórház könyvtárában november 22-én. Kiss Gábor és Varényi István munkáival hatnak és kívánnak is hatni egymásra, mégis különböző stílusú alkotásaik egészet alkotnak a könyvtár falainak rengetegében.

Kiss Gábor és Varényi István hosszú évek óta ismeri egymást, mindketten alkotók és a festészet szépségében keresik saját világuknak azt a kivetülését, mely a vászonon tükrözheti vissza valódi mivoltukat. Ehhez az útkereséshez már felállított mérföldkövek tekinthetők meg azon a kiállításon, melyet Rónai Gábor nyitott meg. ’Istvánt tanítottam annak idején, Gáborral pedig sokszor találkoztam: ők is olyan időssé váltak, mikor én először kiállítottam.’ – kezdte megnyitó gondolatait a Kossuth Lajos Gimnázium művésztanára, aki egyúttal megköszönte a kiállítás létrejöttében oroszlánszerepet vállaló könyvtárosnak, ifj. Kőhalmi Dezsőnek, hogy a tárlattal nem csak befutott művészekre gondolt, hanem olyanokra is, akik csak most kezdték a pályát.

Mindketten szenvedélyesen viszonyulnak a világhoz, nekem nagyon tetszik ez. Úgy gondolom, hogy aki művész akar lenni, annak át kell adnia magát teljesen annak a témának, amivel foglalkozni akar.’ – fogalmazott Rónai, aki hozzátette: mostanra már korrekt, kompatibilis kiállítással tudtak előlépni a fiatal alkotók. A gimnázium rajztanára nem különben járt a Gábor munkájához jelenleg helyet biztosító Közösségi Múzeumban, ahol István is sokszor megfordult már. Ezen helyen pedig számtalan nyoma van annak az úgynevezett „street art” által képviselt műfajnak, ami a két fiatalnál a korábban űzött extrémsportokra vezethető vissza.


’Minden ami itt van már egy kicsit több annál, mint amit akarnak kezdeni a művészek a tájképpel, kicsit több mint amit a csendélettel kezdenek. Itt lehet látni az úgynevezett művészi gesztusnak a csíráit, ami egyedi. Hogy valaki hogyan húzza az ecsetet és ez itt látható.’ – mondta a megnyitón a maga is alkotó Rónai Gábor. Elmondta azt is: két különböző egyéniségről és két különböző stílusról beszélünk, ahol a fiatalság, a dinamika és az energia az összekötő kapocs. Az ifjú alkotók invitálást kaptak a minden pénteken tevékenykedő Benedek Péter Alkotókörbe. Nem titkolt céljuk emellett, hogy közös műtermet találjanak alkotásuk színteréül, pontosan a fentebb említettek miatt, hiszen nem csak hatnak, de komoly szándék is van amögött, hogy hassanak egymásra.

Szokolai
További képek a KÉPGALÉRIÁBAN

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására