Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 31. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szlovénia megbünteti azon állampolgárait, akik vörös besorolású országba utaznak

Szlovénia megbünteti azon állampolgárait, akik vörös besorolású országba utaznak

Szlovénia megbünteti azokat az állampolgárait, akik a koronavírus-járvány megfékezésre hozott korlátozások ellenére vörös besorolású országba utaznak

- mondta Ales Hojs belügyminiszter a szlovén közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában kedden.

A fertőző betegségekről szóló törvény kétségtelenül engedélyezi a mozgás korlátozását és az ország elhagyásának tilalmát - mondta, hozzátéve, hogy bár fizikailag senkit nem gátolhatnak meg abban, hogy átlépje a határt, ebben az esetben a határőrség pénzbírságot szab ki.

Szlovéniában óriási felháborodást keltett a kormánynak az a rendelete, amely megtiltotta a külföldre utazást olyan országokba, amelyeket Ljubljana vörös besorolású államként tart nyilván. Ebbe a kategóriába tartozik az összes szomszédos ország, Magyarország, Ausztria, Olaszország és Horvátország is.

Szlovén állampolgárok egy csoportja, akik ingatlanokkal vagy hajókkal rendelkeznek Horvátországban, emiatt petíciót indítottak, amelyet eddig 3500-an írtak alá, valamint kezdeményezték az alkotmánybíróságnál a határozat felülvizsgálatát is.

A szlovén állampolgárok 120 ezer ingatlannal, 8500 hajóval és több ezer bérelt kempinghellyel rendelkeznek Horvátországban, sokan pedig azt tervezték, hogy a húsvéti ünnepeket ott töltik.



Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban.

A kormány által közzétett adatok szerint keddre 1080-nal több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt egy napban 16 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4040-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 515-en vannak kórházban, 105-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 1487 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 269 009-et. Az elmúlt 24 órában 17-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5928-ra emelkedett. Kórházban 1289 beteget ápolnak, közülük 127-en vannak lélegeztetőgépen.

A jelenlegi korlátozások március 31-ig lesznek érvényben az országban. Ezt követően a válságstáb újabb két hétre meghosszabbítja őket. Szigorításokra a bejelentések szerint országos szinten nem, de régiónkét lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése