Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 09. 17:19, szombat | Belföld
Forrás: MTI | Fotó: Rocco Pier Luigi

Szirmot bontott a világ legdrágább virága, a kamélia Nyíregyházán

Szirmot bontott a világ legdrágább virága, a kamélia Nyíregyházán

Szirmot bontott a világ legdrágább virágaként emlegetett kamélia a Nyíregyházi Állatparkban - közölte az intézmény sajtószóvivője szombaton az MTI-vel.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta: a harangvirágúak rendjébe, a teafélék családjába tartozó, barnásvörös színben pompázó kamélia az állatpark Zöld Piramis elnevezésű létesítményében látható, ahol Ázsia állat- és növényvilágát mutatják be.
A sajtószóvivő hozzátette: az állatkert botanikusának, Boronkai Ferencnének a tájékoztatása szerint a növény Kelet- és Dél-Ázsia legmagasabb hegyeiben tenyészik. A földrész leggazdagabb embereinek házasságkötése alkalmából készítettek a virágából egykor csokrot, és mivel a nehezen járható hegyekben kellett szedni, érthetően csak nagyon drágán lehetett hozzájutni.
A fennmaradt írások szerint Koreában már az időszámítás előtti 1200-as években a gazdagok esküvőjének dísze volt a virág, a hosszú együvé tartozást, a hűséget szimbolizálta.
Az örökzöld, mélyzöld lombú cserjének mintegy 100 fajtája él Ázsiában, főként Kína, Japán és India hegyeiben. Közülük több dísz- és haszonnövény, a legfontosabbnak a japán kamélia és tea számít.
A növény a nevét az egykori cseh botanikus, George Josef Kamel nevének latinos változatáról kapta.
A különleges növény festőket, költőket és írókat is megihletett az évszázadok során. A virághoz kötődő legismertebb mű a francia író, Alexander Dumas alkotása, a Kaméliás hölgy című regény. A mű főszereplője mindig egy csokor kaméliát tartott magánál, mert allergiás volt az erős virágillatokra, az ázsiai cserje több fajtájának szirma viszont illat nélküli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során