Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 23. 07:51, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Szentendrei skanzen menni Amerika

Szentendrei skanzen menni Amerika

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva szombattól látható a New York-i Magyar Kulturális Központban a szentendrei skanzennek az 1940-es évek lakosságcseréjét feldolgozó kiállítása.

Mondta el az MTI-nek Vass Erika néprajzkutató, a kiállítás kurátora.

A különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott kitelepítéseit bemutató, "LEAVE EVERYTHING BEHIND...The micro-history of forced migration in Central Europe after World War II" címmel megnyíló kiállítás február 16-ig tekinthető meg. A látogatók a fotók mellett interjúkon, hanganyagokon, élettörténeteken és családi leveleken keresztül élhetik át a kényszerutazás keserveit - mutatta be a tárlatot a kurátor, aki elmondta: a hazai kiállításhoz hasonlóan New Yorkban is felállították azt az emlékfalat, amelyre bárki felírhatja saját történetét.

"A tárlatnak nemcsak a konkrét történetisége érdekes, hanem a szemlélete is, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy a személyes történelem is része a nagy narratívának. Mindenki élettörténete tanulságos és megőrzendő" - hangsúlyozta Vass Erika.

A kiállítás koncepciójában kapcsolódik ahhoz a kutató-gyűjtő programhoz, amelyet az intézet szeretne elindítani Személyes történelem - közös örökség: Amerikai magyarok történetei címen, és amelynek célja élettörténetek gyűjtése, archiválása és virtuális felületen való kétnyelvű publikálása.

A kiállításhoz a néprajzi tárgyak egy részét az American Hungarian Foundation New Brunswickban (New Jersey) található Hungarian Heritage Múzeuma adta kölcsön. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2011 júliusában nyílt meg az az állandó kiállítás, amely a Baranya megyei Hidas történetén keresztül ábrázolja az 1944 és 1948 között lezajlott dél-dunántúli eseményeket. A második világháborút követő időszak egyik fontos, sokakat érintő eseménye volt a különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott kitelepítései. A szülőföld kényszerű elhagyását, a saját lakóházból való kitoloncolás, kisemmizés, a legfeljebb húszkilós engedélyezett csomag és a "mindent hátra kell hagyni" traumáját sokan élték át. Az interaktív tárlat három népcsoport történetét mutatja be: az 1946 és 1948 között kitelepített svábokét, a házaikba beköltöztetett bukovinai székelyekét - akiket 1941-ben telepítették át a jobb jövő reményében a Jugoszláviától akkor visszacsatolt Bácskába, ahonnan azonban 1944 őszén el kellett menekülniük - és a Csehszlovákiából a Benes dekrétumok alapján kitelepített felvidéki magyarokét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni