Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Május 03. 15:34, szerda | Belföld
Forrás: mti

Szélsőséges időjárású áprilison vagyunk túl

Szélsőséges időjárású áprilison vagyunk túl

A havi középhőmérséklet alapján 2017 áprilisa csak pár tized fokkal volt hűvösebb, mint az 1981-2010-es normál időszak átlaga, viszont meglehetősen szélsőségesen alakult az időjárás, s emiatt sokáig emlékezetes maradhat

- hangsúlyozta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek készített összegzésében.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzés szerint a napi maximumhőmérsékletek havi átlaga 24,5 Celsius-fok volt. Ez rekord magas érték, országos átlagban több, mint 7 fokkal magasabb, mint az ilyenkor szokásos. A minimumok átlaga is jelentősen, mintegy 6 fokkal elmaradt az átlagtól.

A középső tavaszi hónapot nagy hőmérsékleti kilengések jellemezték. A napi középhőmérséklet már a hónap elején elérte a 15,5 fokot országos átlagban. Április 19-én és 20-án 3,3 fokig süllyedt a napi középhőmérséklet, majd 26-án visszatért 15,5 fokra a napi középhőmérséklet. A havi hőingás (a legmagasabb és a legalacsonyabb napi középhőmérsékletek különbsége) 12,5 fok volt áprilisban.

Március végén és április elején dél felől meleg levegő érte el térségünket. Ennek hatására több melegrekord is megdőlt. Egymás után két nap, április 2-án, majd április 3-án is megdőltek a fővárosi és az országos maximumhőmérsékleti rekordok.

Ezt követően több hidegfront is átvonult az ország felett, így a hőmérséklet visszaesett az átlag körüli értékre, helyenként fagyok is előfordultak, de ekkor még főként a fagyzugos helyeken.

A hónap közepén jelentős fordulat történt az időjárásban. Április 18-án egy hidegfronton két hullám is fejlődésnek indult, az egyik Észak-Olaszország, a másik pedig éppen Magyarország térsége fölött. Ez április 20-án a Dunántúl és az Északi-középhegység térségében egyaránt hosszan tartó viharos széllel járt, Zalaegerszeg Nagykutas állomáson a maximális széllökés meghaladta a 90kilométer/órát is.

A legtöbb csapadék az északkeleti tájakon esett, ott a hegyekben két napig havazott kisebb-nagyobb intenzitással. A hótakaró vastagsága április 20-án Miskolc Lillafüred-Jávorkúton elérte a 60 centimétert és Kékestető mérőállomáson is csaknem fél méteres havat regisztráltak. Ekkor a hőmérséklet is jelentősen visszaesett, április 21-én a napi abszolút minimumhőmérséklet új rekordja Kékestetőn mínusz 7,1 fok volt. A gyors hidegbetörés után a síkvidéki tájakon gyorsan el is olvadt a hó, a magasabban fekvő területeken azonban néhány napig hótakaró fedte a tájat.

Április utolsó hetében melegedés kezdődött, ennek következtében a hegyekben is olvadásnak indult a hó, amibe az erős, viharos délnyugati szél is besegített. Síkvidéken újra megjelentek a 20 fok feletti csúcsértékek, majd változékony, hűvös idővel búcsúzott az igazán szeszélyes április - írták elemzésükben az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni