Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Június 23. 01:13, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Szelektív ügy

Szelektív ügy

A hétvégén szelektív hulladéklerakó helyet kerestünk műanyag palackjaink megfelelő elhelyezése céljából.

Sajnos a város több pontján is kétségbeejtő és elszomorító állapotokkal találkoztunk.

Szemetünket csak a harmadik szelektív szigetnél is alig tudtuk elhelyezni. A hatalmas szeméthalmoktól nehezen megközelíthető konténerek roskadásig tele vannak tömködve mindenféle válogatatlan szeméttel. Amikor az ember ilyen áldatlan állapotokkal szembesül akkor az első kérdés, ami megfogalmazódik benne, az az, hogy ki, vagy mi a felelős mindezért. A hulladékgazdálkodási szervek mérték fel rosszul az igényeket, vagy a lakosság kezeli rosszul a hulladéklerakó helyeket?

Az eset kapcsán felkerestük az ügyben illetékes szerveket, hogy választ kapjunk kérdéseinkre.

A Hírös Kft. ez év márciusában vette át a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos feladatokat az Ökovíz Kft-től. A kialakult helyzetről és az eddigi tapasztalataikról Rudics Ákost, a Hírös Kft. illetékesét kérdeztük.

Szerk.: Milyen tapasztalatokat szereztek az elmúlt hónapokban?

Nagy meglepetés nem ért minket. Sajnos általános tapasztalat, hogy a falvakon és a kisebb városokon kívül a szelektív gyűjtőszigetes rendszer nem válik be. Erről már szinte regényeket lehet olvasni az interneten is. Sajnos sokszor érthetetlen számomra az is, hogy miért használja a lakosok egy része pl. lomtalanítási helyként a szigeteket, főleg annak tudatában, hogy minden településen szerveznek évi egy – két lomtalanítási akciót, amikor közvetlenül a háztól szállítják el azt a hulladékot, ami nem fér el a kukába. Arról nem is beszélve, hogy állati tetemeket és belsőségeket is sűrűn találunk a konténerekben. Gyakran olyan érzésem van, hogy aki ezt csinálja, az élvezi azt, hogy más emberek munkáját megnehezíti, vagy tönkre teszi.

Szerk.: Milyen okok vezettek ahhoz, hogy városunkban több helyen, a melléklet fotókon szereplő állapotok alakultak ki?

Be kell látnunk, hogy a településen kihelyezett gyűjtőszigetek kapacitása lényegesen kisebb, mint, amit a lakossági igényelne. Ennek a valójában örülök, mert azt jelenti, hogy sokan csatlakoznak a szelektíven gyűjtők táborához.
A gyűjtőszigeteket tehát a papír és a műanyag gyűjtő edényeket munkanapokon 2 naponta ürítjük. Az üveggyűjtő konténereket ennél ritkábban. Tapasztaltuk viszont azt is, hogy a reggel kiürített edény délre már ismét tele lett. Magyarázatként felmerült bennünk, hogy valamely vendéglátóhelyről származhat a hirtelen nagy mennyiségű anyag. Ami nem baj, csak annak begyűjtését más módon kellene megoldani.
Sajnos olyat is tapasztalunk sok esetben, hogy a hulladék a konténerek mellett van, viszont az edények félig üresek. Valószínűleg könnyebb a zsákot kitenni a konténerek mellé, mint a hulladékot egyesével betuszkolni a bedobó nyíláson.

Szerk.: Miben érzik magukat hibásnak, illetve miben lehet „ludas” a lakosság?

Lehetne az edényeket naponta üríteni, vagy több gyűjtőedényt kihelyezni. Habár gondolom, ez utóbbinak a lakosság jelentős része nem örülne. Azért az nem lehet az a cél, hogy a város tele legyen szemetesekkel.

Bevallom, nem hiszem, hogy ezzel a probléma megoldódna. Abban viszont biztos vagyok, hogy a lakosságnak csak kis százaléka használja helytelenül a szigeteket. Bármerre utazom, illegális hulladéklerakással mindenfelé találkozom. A legnagyobb döbbenetemre még olyan településeken is, ahol a lakosság részére biztosítva van az a lehetőség, hogy hetente 1 alkalommal korlátlan mennyiségű hulladékot helyezhet ki a háza elé. A szolgáltató az adott ürítési napon minden hulladékot elszállít külön díjazás nélkül és mégis ott virít a falu szélén a szemét. Ez is olyan dolog, amire még nem tudom 100 %– ban a választ.

Szerk.: Mi a további sorsa annak a hulladéknak, amely nem szelektíven kerül a gyűjtő konténerbe?

Takarításkor az összegyűjtött hulladék közvetlenül a depóniába kerül. Amennyiben a konténerben van az újrahasznosításra alkalmatlan anyag, úgy azt a kukás autó elszállítja a válogató csarnokba, majd onnan a depóra kerül. Komoly gondot okoz az, amikor állati tetemek vannak a konténerben. Ilyenkor sajnos az egész kukásautónyi- újrahasznosítható hulladékot vagyunk kénytelenek a depóra szállítani. Így tetemes kára származik a cégnek.

Szerk.: Hogyan és ki ellenőrzi az Önök tevékenységét?

Gondolom első sorban a lakosság. Szerencsére nagyon sok bejelentés érkezik a szigetekkel kapcsolatban is. A szemetes szigetek a szolgáltatónak és a városnak is nagy szégyen, tehát mindenképpen el kell kerülni az ilyen állapotokat.

Szerk.: A fent látható fotó a konténerek ürítése után készült. Kinek a feladata a szelektív gyűjtő sziget környezetének tisztán tartása?

A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. heti egyszer az ÖkoVíz kft heti egyszer takarítja a szigeteket. Ezzel kapcsolatban meggyőződésem, hogy takarítással nem lehet a problémát orvosolni. Személyes tapasztalatom szerint az illegális hulladéklerakók a takarítást látva és azt, hogy a kukás autó elviszi a szemetet megnyugodnak, hogy a szemét jó helyre kerül. A „bűn” így már nem is olyan nagy bűn, hiszen minden a helyére kerül.

Szerk.: Milyen változtatásokat terveznek a jövőre nézve?

Amikor átvettük a már meglévő rendszer üzemeltetését, úgy gondoltuk, hogy a zsákos házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel sikerül a konténereket tehermentesítenünk. A zsákos gyűjtést kihasználva az így rendelkezésre álló kapacitás majd – mint kiegészítő – kapacitás fog működni. Sőt bíztunk abban, hogy az edények egy jelentős részét visszavonhatjuk, vagy áthelyezhetjük a lakótelepi övezetbe, ahol nincs mód a házhoz menő gyűjtésére.

Valahogy az tűnt logikusnak, hogy egy lényegesen kényelmesebb szolgáltatás felváltja majd a meglévőt és a lakosok jelentős hányada inkább a sárga zsákos módszert fogja előnyben részesíteni. Megkerestük a vendéglátóhelyeket és a kisebb kereskedelmi egységeket felkínálva nekik szintén a házhoz menő gyűjtést, hiszen ezzel ők is jelentősen tudják csökkenteni a költségeiket. Ennek ellenére az a helyzet, hogy jelentős változást nem tapasztaltunk. Ennek egyenes következménye lesz, hogy ahol megoldott a házhoz menő gyűjtés, ott a szigeteket visszavonjuk. A zsákos gyűjtésnél érdekes módon az anyag lehet mondani, hogy 99 %- os tisztaságú, tehát minden szempontból előnyösebb. Arról nem is beszélve, hogy a szigetek napi takarítása komoly költségekkel is jár.

Továbbra is felhívjuk a cégek, vállalkozások figyelmét arra, hogy tőlük is elszállítjuk az újrahasznosítható hulladékokat az adott napokon.

A kérdés - Mi a megoldás? - továbbra is megválaszolatlan. Alighanem mindenekelőtt azzal kellene kezdeni a jövőnket is meghatározó igyekezetet, hogy a felnövekvő nemzedéket mielőbb megtanítjuk a tisztaságra és rendre, valamint e kettő megőrzésére. A felnőtteket pedig arra, hogy a szelektívhulladék-gyűjtősziget nem szemétlerakó. A szemét egy olyan téma, ami újra és újra előkerül. Sajnos a nagy nyilvánosság és propagálás ellenére sem javul a helyzet. Elmondható, hogy mind országosan, mind pedig helyi szinten bőven van még hová fejlődnünk.

 

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció