Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Október 15. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Steiner Attila: egyszerűsítik a napelemes rendszerek telepítését

Steiner Attila: egyszerűsítik a napelemes rendszerek telepítését

Annak érdekében, hogy a napelemes rendszerek telepítése még könnyebb legyen, a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást, ezzel együtt különösen fontos, hogy a megnövekvő mennyiségű megújuló villamosenergia-termelés mellett fenntartható maradjon a hálózat stabilitása és az ellátás biztonsága - erről írt a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán pénteken.

Steiner Attila a Facebookon közzétett bejegyzésében rámutatott: ezért ideiglenesen az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében felfüggesztik a betáplálási lehetőséget. Az érintett termelők továbbra is saját célra felhasználhatják az általuk megtermelt áramot - fűzte hozzá.

Kifejtette: annak érdekében, hogy a megtermelt energia akkor is rendelkezésre álljon, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését, érdemes akkumulátort telepíteni. Így a háztartások nemcsak megtermelni, hanem tárolni is saját maguk tudják az energiát, és nem függenek a központi hálózattól. Ezek telepítését a kormány is ösztönözni fogja egy energiatárolói támogatási program indításával, amint az európai uniós források elérhetővé válnak - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Közlése szerint a betáplálás felfüggesztése várhatóan addig tart, amíg a hálózatfejlesztés és a kiegyenlítés utoléri a megújuló rendszerek növekedése miatti igényeket.

A cél az, hogy a hálózat az eddiginél lényegesen több zöld energiát tudjon befogadni, ezért az Európai Unióval folytatott tárgyalások lezárulását követően az uniós pénzügyi források egy jelentős részét a zöld átállásra és a villamosenergia-hálózat fejlesztésére tervezik fordítani - jelezte Steiner Attila.

Kiemelte: ezzel egy gyors és nagy mennyiségű megújuló energiát befogadni képes hálózat alakulhat ki Magyarországon, ami tovább erősíti a magyar háztartások energiabiztonságát.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak, illetve az ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelően növelje a helyben rendelkezésre álló, környezetbarát napenergia hasznosítását, mivel Magyarország természeti adottságai ezen a területen a legjobbak.

Az elmúlt években alapvetően az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben nőtt. Magyarország már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint 1,5-szeresével, mintegy 3,3 gigawatt (GW) már működő napelemes kapacitással rendelkezik, és a 2030-ra tervezett 6 gigawattos célszámot jóval hamarabb eléri - ismertette Steiner Attila.

Fotó: Pixabay

Címkék: napelem, napenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során