Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 24. 14:54, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Snowden még nem utazott el Moszkvából

Snowden még nem utazott el Moszkvából

Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott nem szállt fel az Aeroflot légitársaság hétfőn Havannába elindult járatának fedélzetére, amelyre a helyfoglalása szólt - jelentette az orosz média.

A hírt egyebek közt a Russia Today angol nyelvű televízió riportere is megerősítette, aki a fedélzeten tartózkodik. A moszkvai Seremetyevóból felszállt repülőgép ugyanis zsúfolásig megtelt a Snowden-sztori után nyomozó orosz és külföldi riporterekkel.
A Russia Today úgy tudja, hogy az Aeroflot SU-150-es számú, havannai járatának egy szakaszon az Egyesült Államok légterében kell repülnie, és lehetséges, hogy ezért nem kockáztatott az amerikai titkosszolgálatok internetes és telefonos adatgyűjtését leleplező informatikus.
A repülőtéri irányítás egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerint ugyanis az amerikai légügyi hatóság törvényesen leszállásra kényszerítheti az Aeroflot gépét. Ennek megfelelően az Egyesült Államok területén lefoghatták volna Edward Snowdent, aki ellen kémkedés miatt indítottak eljárást, és szombaton kérték már kiadatását Hongkongtól.
Az amerikai informatikus vasárnap érkezett a moszkvai Seremetyevo repülőtérre, amelynek biztonsági szolgálatánál hétfőn közölték, hogy Snowden továbbra is a tranzitzónában tartózkodik, azt egy percre sem nem hagyta el.
A Rosszija 24 orosz hírtelevízió tudomása szerint egy kedden induló havannai járatra foglaltatta át a jegyét.
Az orosz állami, kormányzati tényezők, Moszkva hivatalos képviselői nem szólaltak meg a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott ügyében, de Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőségesen populista liberális demokrata párt elnöke úgy vélte, hogy Snowdent a Kreml felhasználhatná saját céljai, orosz állampolgárok kiadatása érdekében. Az Egyesült Államokban tölti például börtönbüntetését Viktor But, akit tiltott fegyverkereskedelem miatt ítéltek el, s akit Moszkva szeretne hazájába visszahozatni.
Vlagyimir Lukin, a parlament mellett működő orosz emberi jogi biztos szerint az Egyesült Államoknak nincs jogalapja arra, hogy Snowden őrizetbe vételét követelje Oroszországtól. "Az amerikaiak semmit sem követelhetnek. Átadhatjuk őt nekik, és megtehetjük, hogy nem adjuk át"- közölte Lukin. "Ez egy jó detektívregény, de inkább nélkülem alakuljon tovább" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).