Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 11. 09:03, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Sikeresen elindult a közép-európai régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása

Sikeresen elindult a közép-európai régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása

Sikeresen elindult a tágabb közép-európai (Core) régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása, ami hozzájárul a határkeresztező kereskedési lehetőségek bővüléséhez,

a regionális árak kiegyenlítődéséhez és az ellátásbiztonság erősítéséhez - emelte ki Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) igazgatósági ülésén a hivatal pénteki közleménye szerint.

A Core régió magában foglalja Ausztriát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot, Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát. A piac-összekapcsolási projekt Magyarország minden uniós határán bevezeti a másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítási módszerre épülő kapacitásfelosztást.

Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy magyar oldalról a Mavir Zrt. és a HUPX Zrt. mellett a MEKH, mint nemzeti szabályozó hatóság is aktívan részt vett a piacösszekapcsolás éles indulását lehetővé tevő munkában.

Hozzátette, hogy a projekt indulásával az európai uniós villamosenergia-piacok összekapcsolása még nem ért a végéhez. A hivatal elnökhelyettese a további fontos feladtok közé sorolta az összehangolt, áramlásalapú kapacitásszámítási modell bevezetését a hosszabb időtávú és napon belüli kapacitások esetében, valamint az európai uniós kiegyenlítő-szabályozási energiapiacok fokozatos integrációját is.

A közlemény szerint Ságvári Pál elmondta, hogy a MEKH a hatékony piacintegrációs projektek megvalósításán túl a piacfelügyelet megerősítésében is támogatja az ACER munkáját. Bejelentette, hogy a MEKH - működése során először - nemzeti szakértő munkatársat is delegál az ACER-hez, aki az energiapiaci visszaélések felderítésében segítheti a szervezetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során