Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Március 12. 16:32, hétfő | Belföld
Forrás: infoCegléd

Segítség az agrár vállalkozásoknak

Segítség az agrár vállalkozásoknak

Hektikusan változó piaci környezetben előnyt jelent a tudatos tervezés és a biztos finanszírozás

A magyar agráriumban jelentős potenciál rejlik, az ágazat teljesítménye – köszönhetően a jó termésnek és a növekvő áraknak - tavaly mintegy 26%-kal nőtt. A globális feltételek, illetve a hazai agrárfinanszírozási helyzet változásai miatt azonban egyre több külső hatással kell számolniuk a gazdáknak, versenyképességük megőrzéséhez és erősítéséhez pedig fejlesztésekre, beruházásokra van szükségük. „Ehhez nyújthat segítséget az OTP Zöldkártya hitel, amely az uniós területalapú támogatások több éves előfinanszírozásával növeli a gazdálkodók pénzügyi mozgásterét.” - mondta el Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője.

Hogyan lehet felkészülni az agráriumot érintő külső változásokra?

A magyar mezőgazdaság számos komparatív előnnyel rendelkezik, amelyek kihasználásával jelentős tőkét lehet kovácsolni. Ehhez azonban beruházásokra és fejlesztésekre van szükség, amelyekkel mérsékelhetőek az olyan külső kockázati tényezők, mint a szélsőséges időjárás, amely következtében évente 10 milliárd forint nagyságrendű elemi kár keletkezik a mezőgazdaságban. A megfelelő agrotechnika alkalmazásával és az öntözőrendszerek fejlesztésével és kiterjesztésével a hasonló helyzetek kivédhetőek lennének - jelenleg a mindössze 100-150 ezer hektáron történik öntözés, de ennek háromszorosára lenne szükség.

Ha tehát a vállalkozások fenn akarják tartani a versenyképességüket, tudatos tervezésre és fejlesztésekre van szükségük. Követi-e ezt az igényt az agrárfinanszírozási piac?

Sajnos egyre több agrárvállalkozásnak jelent problémát a napi működés finanszírozása is. Ezzel szemben az agráriumba kihelyezett hitelállomány nem nő, sőt, egy év alatt 4%-kal zsugorodott. Az OTP Banknál az elmúlt évben jelentősen nőtt az agrár hitelállomány, és ez a bővülési szándék továbbra is fennáll. Januárban például megújítottuk területalapú támogatásra épülő Zöldkártya hitel konstrukciót, ezzel is évekre előre kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válhat az agrárvállalkozások működése.

Miért döntöttek úgy, hogy megújítják a Zöldkártya hitelt?

Az agrárvállalkozások tradicionális partnereként arra törekszünk, hogy termékeinkkel megoldást kínáljunk az ágazat speciális elvárásaira. A tavaly májusban bevezetett Zöldkártya hitelt a szektor vállalkozói örömmel fogadták, de a szükséges ingatlanfedezet hiányában sokan nem tudták igénybe venni. Idén ezért alakítottunk a feltételeken, az új Zöldkártya hitel 2 éves támogatás összeg előfinanszírozás esetén (Zöldkártya hitel „A”) már nincs szükség tárgyi fedezetre, a nagyvállalkozások 3 éves támogatási összeg előfinanszírozásánál (Zöldkártya hitel „B”) is csak a hitelösszeg 1/3 részére szükséges nyújtani. A visszajelzésekből azt is megtudtuk, hogy a termelők a több éves előfinanszírozás miatt attól tartanak, hogy felélik tartalékaikat. A megújult Zöldkártya hitelt emiatt szabad felhasználásúvá tettük, így az ügyfél az eddig önerő hiánya miatt elhalasztott versenyképességet biztosító beruházásait is meg tudja valósítani, ami nem a jövő felélését, hanem építését szolgálja.

A tájékoztatás nem teljes körű, a részletes feltételekről a www.otpbank.hu oldalon és a Cegléd Szabadság tér 6. szám alatti fiókunkban tájékozódhat, valamint Madarassy Gábor munkatársunktól kaphat felvilágosítást a +36 (70) 7081180 telefonszámon.

Ceglédi fiókunk nyitva tartása:

Hétfő: 07:45-18:00, KeddCsütörtök: 07:45-17:00, Péntek: 07:45-16:00

A tájékoztatás nem teljes körű, a részletes feltételekről a www.otpbank.hu oldalon tájékozódhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket