Hírek
2011. Július 31. 16:28, vasárnap |
Helyi
Forrás: infoCegléd
Rossz az idő, süssünk valamit
Ha már a napsugarak nem sütnek, és elszomorít az időjárás odakint, vegyük kezünkbe az irányítást! Irány a konyha! Jöhet a csoki és a cukormáz minden mennyiségben!
Az elmaradt strandolás és kerti partik helyett dobjunk össze valami egyszerű, finom és szórakoztató édességet a konyhában. A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás ilyenkor a muffin. Ezek az aprócska, falatnyi sütemények nem igényelnek nagy szakértelmet, a végeredmény azonban mindig nagyszerű. Több ezer muffin recept létezik, melyek közül most két személyes kedvencemet osztom meg veletek.
Ha édesség, akkor nekem csoki. Legyen az süti, keksz vagy torta, semmi sem lehet elég csokis. Nem meglepő hát, hogy a muffinok közül is a csokis a kedvencem, ez azonban nem csak szimplán csokis, dupla csokis…
Dupla csokis muffin
Hozzávalók :
20 dkg liszt, 6 dkg kakaópor (lehetőleg keserű), 1 ek sütőpor, ½ kk só, 12 dkg cukor, 2 tojás, 6 dkg étcsokoládé, 1,2 dl olaj, 2,5 dl tej, 1 kk vaníliaaroma.
1. Melegítsük elő a sütőt legalább 200 fokra. Béleljük ki a muffin sütőformát minyonpapírral (vagy alufóliával). Szitáljuk nagy tálba a lisztet a kakaóporral, a sütőporral meg a sóval. Keverjük bele a cukrot és a kockákra felaprított csokoládét és alakítsunk ki mélyedést a keverék közepében.
2. Egy másik tálban verjük habosra a tojásokat (fehérje, sárgája egyben) a fokozatosan hozzáadott olajjal, majd óvatosan adjuk hozzá a tejet és a vaníliaaromát. Az így kapott folyadékot öntsük a mélyedés közepébe, és keverjük össze úgy, hogy a kapott massza kicsit csomós maradjon.
3. Kanalazzuk a masszát az előkészített papírformákba, melyeket kb. ¾ részig töltsünk csak meg. Az előmelegített sütőbe helyezve kb. 20 perc alatt készre sülnek a csokis csodáink, melyeket így, vagy akár díszítve is tálalhatunk.
A csoki mellett másik nagy kedvencem a kókusz, ami egy kis karibi, tengerparti hangulatot hozz egy ilyen borús napba.
Kókuszos muffin
Hozzávalók:
20 dkg kókuszreszelék, 3 dl tej, 2 tojás, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 7 dkg finomliszt, ½ kk szódabikarbóna, 1 csapott kk sütőpor, 2 dkg vaj, vagy margarin.
1. Melegítsük elő a sütőt legalább 200 fokra. Béleljük ki a muffin sütőformát minyonpapírral (vagy alufóliával).
2. A kókuszreszeléket a tejbe keverjük. A tojásokat (fehérje, sárgája egyben) és a kristály, ill. vaníliás cukrot egy tálba öntve, kézi, vagy gépi habverővel jó habosra keverjük. A lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport a tojáshabba szórva tovább keverjük, végül a tejes kókuszreszeléket is beledolgozzuk.
3. Kanalazzuk a masszát az előkészített papírformákba, melyeket kb. ¾ részig töltsünk csak meg. Az előmelegített sütőbe helyezve kb. 20 perc alatt készre sülnek a csokis csodáink, melyeket így, vagy akár díszítve is tálalhatunk.
Az igazán vidám hangulathoz egy kis díszítés sem árt, melyet egyszerű cukormázzal és néhány ötletes kiegészítővel mi magunk is elkészíthetünk. A kreatív és egyedi díszítéseknek pedig csak a képzelet szab határt.
A friss muffinok, egy pohár hideg tej, egy jó film és viszlát borús idő!
Jó étvágyat!
FirKata
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 18. 13:30, hétfő | Helyi
Még mindig mozog a Föld
Szombaton is sokan nézték végig azt a látványos fizikai kísérletet, ami bebizonyítja, hogy forog a Föld. Ezúttal is a Református Nagytemplomban mutatta be Kis Lajos és Kozma Attila a híressé vált Foucault inga lengését.