Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 09. 11:28, hétfő | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Román belpolitika - Antonescu: Nastase nem kap kegyelmet

Román belpolitika - Antonescu: Nastase nem kap kegyelmet

Crin Antonescu, a román szenátus frissen megválasztott elnöke cáfolja, hogy ideiglenes államfőként kegyelemben részesítené a korrupció vádjával bebörtönzött Adrian Nastase volt szociáldemokrata miniszterelnököt a július 29-ei népszavazás előtt - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség a politikus egy vasárnapi esti televíziós interjúját idézve.

Antonescu hétfőn készül átvenni az elnöki hivatalt Traian Basescu felfüggesztett államfőtől, ha az alkotmánybíróság hivatalosan megállapítja az elnöki poszt "megüresedését".
A parlament pénteken függesztette fel Basescut, akinek leváltásáról a választók dönthetnek a részvevők egyszerű többségének voksával a július 29-ére kiírt népszavazáson. Az alkotmány értelmében - a poszt megüresedése esetén - a szenátus elnöke tölti be az ideiglenes államfői tisztséget. Az ideiglenes elnöknek csak annyiban korlátozott a hatásköre, hogy nem mondhat beszédet a parlamentben, és nem oszlathatja fel a törvényhozást.
"Nem merül fel, hogy ideiglenes államfőként kegyelemben részesítsem Adrian Nastasét július 29-ig vagy adott esetben a választásokig" - szögezte le Crin Antonescu, cáfolva azokat a sajtóhíreszteléseket, amelyek szerint a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnök kiszabadítása miatt vált sürgőssé a kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL) Traian Basescu államfő elmozdítása.
"Ez egy propagandahadjárat része. Amennyire én tudom, az igazságszolgáltatás független Romániában, és mi sosem fogunk azzal próbálkozni, hogy a befolyásunk alá vonjuk. Hogy beszélhetnek arról, hogy mi akadályozzuk az igazságszolgáltatást, amikor Adrian Nastasét éppen most ítélték el, és jelenleg is börtönben van?" - méltatlankodott Antonescu.
Az ideiglenes államfői tisztség várományosa ugyanabban a tévéműsorban leszögezte, kizárt dolog, hogy össze lehessen vonni az év végén esedékes parlamenti választásokat az esetleg előre hozott elnökválasztással.
"Ha július 29-én vagy 30-án, a népszavazás eredményeképpen hivatalossá válik, hogy a választók leváltották az államfőt, akkor 90 nap áll rendelkezésünkre, hogy megszervezzük az elnökválasztást. Ez azt jelenti, hogy október 30. a határidő. Egy másik alkotmányos előírás szerint viszont nem írhatjuk ki november 29. előtt a parlamenti választásokat" - magyarázta Antonescu.
A szenátus elnöke szerint a parlamenti választásokat akkor sem lehet hamarabb lebonyolítani, ha azzal minden frakció egyetért, mert az ideiglenes államfő nem oszlathatja fel a parlamentet.
Crin Antonescu arra számít, hogy Traian Basescut a résztvevők több mint kétharmadának voksával leváltják a július 29-ei népszavazáson, és az elnökválasztást szeptemberben rendezik meg Romániában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése