Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 02. 11:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeznek ma több helyen az országban

Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeznek ma több helyen az országban

A romagyilkosságok áldozatairól emlékeznek meg a kislétai gyilkosság negyedik évfordulóján, egyben a roma holokauszt emléknapján.

Számos szervezet, kulturális és közintézmény, valamint cég vesz részt abban a kezdeményezésben, amelynek keretében ma, a kislétai gyilkosság évfordulójához kapcsolódva levetítik vagy internetes felületükön közzéteszik a romagyilkosságok áldozataira és túlélőire emlékeztető kisfilmeket - tájékoztatta a szervező X Kommunikációs Központ az MTI-t.
Az akcióhoz csatlakozott többek között a Terror Háza Múzeum, a Snétberger Központ, az Otthon Centrum, a Libri, a Katona József Színház, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Mandiner, a Telenor és az IBM, is.
A filmeket levetítik a Budapest Film mozijaiban, a Művészetek Völgyében és a Lőrinc pap téri Pesti Jézus Szíve templomban.
Emlékeztettek arra, hogy 2008-2009-ben hat roma ember, köztük egy négyéves gyermek vesztette életét, és többen súlyosan megsebesültek a romák elleni támadássorozatban. Kislétán 2009. augusztus 3-ra virradóra gyilkoltak meg egy 45 éves asszonyt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.
A második világháború idején, 1944. augusztus 2-án több ezer romával végeztek a nácik az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során