Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2023. Február 17. 13:39, péntek | Kék hírek

Rettegésben tartotta egy gyermekotthon felügyelőit a fiatalkorú gyanúsított

Rettegésben tartotta egy gyermekotthon felügyelőit a fiatalkorú gyanúsított

(Fotó: Szokolai Attila/A kép illusztráció)

2023. február 16-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta azt a fiatalkorú gyanúsítottat, aki ellen a Nagykőrösi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást.

2018 tavaszán a fiatalkorú gyanúsítottat - mint kiskorúként nevelésbe vett gyermeket - egy lakásotthonban helyezték el. 2021 őszén ugyanoda került a 12. életévét betöltött kiskorú sértett is. Megismerkedésük után nem sokkal a terhelt szexuális cselekményre kényszerítette a sértettet. Néhány nappal később a fiú megfenyegette a lányt és elvette tőle a mobiltelefonját. 2021. szeptember 22-én a sértett elmondta a nevelőjének a történteket, majd ezt követően a gyanúsítottat egy gyermekotthonba helyezték át.

2022. április 15-én a gyanúsított két társával megjelent egy hírlapkiosztó helyiségnél, ahol egy őrizetlenül hagyott női táskából megpróbálta megszerezni a tulajdonos pénztárcáját és iratait.

2022 májusa és 2023. február 13. között a terhelt több alkalommal szidalmazta, becsmérlő kifejezésekkel illette, illetve megfenyegette az elhelyezésére kijelölt gyermekotthon dolgozóit. Volt olyan eset, hogy az egyik felügyelő felé egy bútordarabot, illetve kukát dobott, más alkalommal nagy erővel meglökött egy alkalmazottat, több női sértettet pedig megfenyegetett és lealacsonyító, megalázó jelzőkkel illetett. Továbbá a fiú a gyermekotthon bejárati ajtaját és televízió készülékét is megrongálta, amivel 95.000 forint rongálási kárt okozott.

2023. január 11. és 2023. február 2. között a gyanúsított három áruházból tulajdonított el édességeket, illetve ruhaneműt. Ezzel összesen csaknem 22.000 forint kárt okozott az üzleteknek.

Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, feltehető, hogy a gyanúsított megpróbálja kivonni magát az eljárás alól, megszökik vagy elrejtőzik. Továbbá a terhére rótt erőszakos, fenyegető cselekményeket a gondozási helyéül kijelölt otthonban, az ott lakó vagy dolgozó személyek sérelmére követte el. Emiatt feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk és sértettek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezíti. Mindemellett a terhelt újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt is elkövethet, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. március 16-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a fiatalkorú gyanúsított és védője - szabadlábra helyezés érdekében - fellebbezést jelentett be ellene. Mivel a terhelt törvényes képviselője nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. február 16.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 12:38, kedd | Kék hírek

Megkéselt egy kisfiát védelmező apát, vádat emeltek ellene a fővárosban

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett 38 éves férfival szemben, aki rátámadt egy 10 éves kisfiúra az utcán, majd a fia védelmére kelő apát egy késsel megszúrta.

2023. Március 27. 13:00, hétfő | Kék hírek

Tinilányt próbált megerőszakolni - bíróság elé állította az ügyészség a támadót

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé egy 27 éves román állampolgárságú férfit, aki pár héttel ezelőtt, egy újbudai lakásban meg akart erőszakolni egy 15 éves lányt.

2023. Március 24. 09:25, péntek | Kék hírek

Egy benzinkúton kezdték el csépelni egymást, a biztonsági kamera mindent rögzített

Garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik a benzinkút boltjában verekedtek.

2023. Március 22. 11:42, szerda | Kék hírek

Székdobálás, orron harapás - Videón az Esztergom-környéki kocsmai bunyó

A garázdaság bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik közül az egyik orron harapta a másikat.