Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2023. Február 17. 13:39, péntek | Kék hírek

Rettegésben tartotta egy gyermekotthon felügyelőit a fiatalkorú gyanúsított

Rettegésben tartotta egy gyermekotthon felügyelőit a fiatalkorú gyanúsított

(Fotó: Szokolai Attila/A kép illusztráció)

2023. február 16-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta azt a fiatalkorú gyanúsítottat, aki ellen a Nagykőrösi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást.

2018 tavaszán a fiatalkorú gyanúsítottat - mint kiskorúként nevelésbe vett gyermeket - egy lakásotthonban helyezték el. 2021 őszén ugyanoda került a 12. életévét betöltött kiskorú sértett is. Megismerkedésük után nem sokkal a terhelt szexuális cselekményre kényszerítette a sértettet. Néhány nappal később a fiú megfenyegette a lányt és elvette tőle a mobiltelefonját. 2021. szeptember 22-én a sértett elmondta a nevelőjének a történteket, majd ezt követően a gyanúsítottat egy gyermekotthonba helyezték át.

2022. április 15-én a gyanúsított két társával megjelent egy hírlapkiosztó helyiségnél, ahol egy őrizetlenül hagyott női táskából megpróbálta megszerezni a tulajdonos pénztárcáját és iratait.

2022 májusa és 2023. február 13. között a terhelt több alkalommal szidalmazta, becsmérlő kifejezésekkel illette, illetve megfenyegette az elhelyezésére kijelölt gyermekotthon dolgozóit. Volt olyan eset, hogy az egyik felügyelő felé egy bútordarabot, illetve kukát dobott, más alkalommal nagy erővel meglökött egy alkalmazottat, több női sértettet pedig megfenyegetett és lealacsonyító, megalázó jelzőkkel illetett. Továbbá a fiú a gyermekotthon bejárati ajtaját és televízió készülékét is megrongálta, amivel 95.000 forint rongálási kárt okozott.

2023. január 11. és 2023. február 2. között a gyanúsított három áruházból tulajdonított el édességeket, illetve ruhaneműt. Ezzel összesen csaknem 22.000 forint kárt okozott az üzleteknek.

Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, feltehető, hogy a gyanúsított megpróbálja kivonni magát az eljárás alól, megszökik vagy elrejtőzik. Továbbá a terhére rótt erőszakos, fenyegető cselekményeket a gondozási helyéül kijelölt otthonban, az ott lakó vagy dolgozó személyek sérelmére követte el. Emiatt feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk és sértettek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezíti. Mindemellett a terhelt újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt is elkövethet, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. március 16-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a fiatalkorú gyanúsított és védője - szabadlábra helyezés érdekében - fellebbezést jelentett be ellene. Mivel a terhelt törvényes képviselője nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. február 16.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 08:49, szombat | Kék hírek

Ittasan, forgalommal szemben hajtott egy 19 éves fiatal a 8-ason

Bejelentés érkezett a rendőrségre szeptember 29-én 22 óra 10 perckor, hogy a 8-as számú főúton Veszprém külterületén egy sötét színű gépjármű a forgalommal szemben halad.

2023. Szeptember 27. 06:00, szerda | Kék hírek

Rendőrökre lőttek rá Mórahalom közelében

Rálőttek egy szerb-magyar közös járőrcsoportra a határ vajdasági oldaláról Mórahalom közelében; senki sem sérült meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a rendőrség honlapján.

2023. Szeptember 26. 12:02, kedd | Kék hírek

ORFK: a rendőrség nevében küldenek SMS-t csalók

A rendőrség nevével visszaélve küldenek adathalász SMS-t csalók - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden közleményben.

2023. Szeptember 25. 15:46, hétfő | Kék hírek

Mentősökre támadt egy ittas férfi, vádat emeltek ellene

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt vádat emelt a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki ittasan az őt ellátó mentősökre támad.