Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Február 17. 13:39, péntek | Kék hírek

Rettegésben tartotta egy gyermekotthon felügyelőit a fiatalkorú gyanúsított

Rettegésben tartotta egy gyermekotthon felügyelőit a fiatalkorú gyanúsított

(Fotó: Szokolai Attila/A kép illusztráció)

2023. február 16-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta azt a fiatalkorú gyanúsítottat, aki ellen a Nagykőrösi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást.

2018 tavaszán a fiatalkorú gyanúsítottat - mint kiskorúként nevelésbe vett gyermeket - egy lakásotthonban helyezték el. 2021 őszén ugyanoda került a 12. életévét betöltött kiskorú sértett is. Megismerkedésük után nem sokkal a terhelt szexuális cselekményre kényszerítette a sértettet. Néhány nappal később a fiú megfenyegette a lányt és elvette tőle a mobiltelefonját. 2021. szeptember 22-én a sértett elmondta a nevelőjének a történteket, majd ezt követően a gyanúsítottat egy gyermekotthonba helyezték át.

2022. április 15-én a gyanúsított két társával megjelent egy hírlapkiosztó helyiségnél, ahol egy őrizetlenül hagyott női táskából megpróbálta megszerezni a tulajdonos pénztárcáját és iratait.

2022 májusa és 2023. február 13. között a terhelt több alkalommal szidalmazta, becsmérlő kifejezésekkel illette, illetve megfenyegette az elhelyezésére kijelölt gyermekotthon dolgozóit. Volt olyan eset, hogy az egyik felügyelő felé egy bútordarabot, illetve kukát dobott, más alkalommal nagy erővel meglökött egy alkalmazottat, több női sértettet pedig megfenyegetett és lealacsonyító, megalázó jelzőkkel illetett. Továbbá a fiú a gyermekotthon bejárati ajtaját és televízió készülékét is megrongálta, amivel 95.000 forint rongálási kárt okozott.

2023. január 11. és 2023. február 2. között a gyanúsított három áruházból tulajdonított el édességeket, illetve ruhaneműt. Ezzel összesen csaknem 22.000 forint kárt okozott az üzleteknek.

Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, feltehető, hogy a gyanúsított megpróbálja kivonni magát az eljárás alól, megszökik vagy elrejtőzik. Továbbá a terhére rótt erőszakos, fenyegető cselekményeket a gondozási helyéül kijelölt otthonban, az ott lakó vagy dolgozó személyek sérelmére követte el. Emiatt feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk és sértettek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezíti. Mindemellett a terhelt újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt is elkövethet, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. március 16-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a fiatalkorú gyanúsított és védője - szabadlábra helyezés érdekében - fellebbezést jelentett be ellene. Mivel a terhelt törvényes képviselője nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. február 16.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után