Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

Öregek a fiatal dohányosok erei

Öregek a fiatal dohányosok erei

Régóta ismert, hogy a dohányzás a szív- és érbetegségek egyik legveszélyesebb kockázati tényezője, de ennek a statisztikai adatnak az okát is megmagyarázza az a svájci vizsgálat, amely bebizonyította, hogy a dohányzás korán öregíti az érrendszert.

Az Európai Szívgyógyászok Társaságának kongresszusán nagy figyelmet keltett Julia Dratva és munkatársainak előadása a dohányzó fiatalok elöregedett érrendszeréről, és egy német tanulmány, amely azt igazolta, hogy a dohányzás tiltása egy német nagyvárosban jelentősen csökkentette a szívinfarktus előfordulását.
A svájci kutatók 9-20 éves fiatalok ereit tanulmányozták éveken keresztül. Valójában felnőtt svájciak tüdejét és szívét vizsgálták rendszeresen, de ebből a csoportból 356 svájci polgár gyermekeinek ereit is mérték ultrahangos műszerrel. Az ultrahang ideális technika, mert fájdalommentes, szabadon ismételhető és igen pontos eljárás.
Ennek megfelelően a résztvevőket tizenéves koruktól kezdve több száz alkalommal vizsgálták, megmérve a nyaki főverőér egyes rétegeinek vastagságát. Ez fontos adat, mert a kor előrehaladásával az agyi szövetekhez vért szállító artéria mind vastagabb lesz, merevebbé válik, falának belső felszínén meszes lemezek rakódnak le.
A szakemberek kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik hetenként akár csak egyszer rágyújtottak egy cigarettára, statisztikailag jelentős mértékben vastagabb, "öregebb" érrel éltek, mint a nem dohányzók.
A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: ennek az a jelentősége. hogy fiatal korban a dohányzás abbahagyása esetén az ér vastagodása megáll, sőt visszafejlődhet. Az eredmény megerősítette azt a német megfigyelést, amelyet Johannes Smucker ismertetett Brémából.
Bréma városában mintegy 800 000 ember lakik és a város vezetése már 2007-ben elrendelte a teljes dohányzási tilalmat az épületeken belül. Valamennyi gyógyintézetben már évtizedek óta gondosan vezették az infarktus esetek előfordulását.
A dohányzás tiltása óta a szívroham esetek gyakorisága 16 százalékkal csökkent. Az is fontos, hogy a dohányzás megszűnése a nemdohányzó népességben még jelentősebben mérsékelte a dohányzás kedvezőtlen hatását.
A szakértők az utóbbit azzal magyarázzák, hogy a passzív dohányzás csökkenése a dohányzók környezetében még jobban érvényesül, mint a dohányzók életvitelének változásában. Ez kiváltképp a gyermekekre vonatkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk