Városlista
2023. január 28, szombat - Károly,

Hírek

2011. Június 30. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Pénteken lejár a kilakoltatási moratórium

Pénteken lejár a kilakoltatási moratórium

Július 1-én, vagy pénteken véget ér a kilakoltatási moratórium. Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy azonnal és tömegével megindulnának a kilakoltatások, de ha nem bírósági végrehajtóval történik a kilakoltatás, csak úgynevez


Jövő március végéig nem kezdődnek el a tömeges kilakoltatások, miután az idén októberig csak a harmincmillió forint vagy a fölötti forgalmi értékű ingatlanra felvett, több mint húszmilliós bedőlt hiteltartozások behajtása, illetve a fedezetül szolgáló ingatlanok eladása kezdődik meg. A bajba jutott devizahitelesek nagy része pedig ezen összeg alatt szerződött. Októbertől jövő év áprilisáig pedig – tehát a fűtési szezon időszaka alatt – a végrehajtási törvény tiltja a kilakoltatást a téli időszakra – mondta a Magyar Hírlapnak Czirmes György ügyvéd. Jelezte, a moratórium megszűnése a végrehajtási eljárás elindítását nem akadályozza, tehát az elindítható, a kilakoltatás azonban nem.

A szakember azt javasolja azoknak a banki ügyfeleknek, akiket a bírósági végrehajtó vagy az úgynevezett behajtócég írásban a végrehajtás megindulásáról tájékoztatott, vagy egy időponttal az adóshoz be is jelentkezett, hogy haladéktalanul keressék fel a legközelebbi bíróságot. Itt mondják jegyzőkönyvbe, hogy az ellenük megindított végrehajtás megszüntetéséért vagy korlátozásáért bírósági eljárást kezdeményeznek. Kérjék a megindított ügy jogerős befejezéséig a végrehajtási eljárás vagy a végrehajtás felfüggesztését.

Kiemelte, ha a végrehajtási eljárást nem bírósági végrehajtó indítja, hanem behajtócég, akkor is kérni kell a végrehajtás megszüntetését vagy korlátozását a bíróságtól. A bírósághoz benyújtott kereset egy lepecsételt példányát vagy a bíróságnál felvett és a keresetet tartalmazó jegyzőkönyvet a helyi település jegyzőjéhez kell benyújtani. Tőle birtokvédelmet, illetve a behajtócég által indított birtokbavételi eljárás felfüggesztését kell kérni az alapper jogerős befejezéséig.Czirmes György elmondta, a lakásokba senkinek sincs joga erőszakkal bemenni, kivéve a végrehajtónak, ha arra bírósági felhatalmazása van, és karhatalmat vesz igénybe.

Közben augusztus végére felállhat a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amely évente ötezer bérlakás vásárlásával fogja segíteni a törleszteni nem tudó devizaalapú jelzáloghiteleseket. A kabinet felkéri Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával dolgozza ki az eszközkezelő működési feltételeit július 31-ig. Az eszközkezelő felállításáért a határozat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter felelős a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül.


OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:58, péntek | Belföld

Makronóm Intézet: elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen.

2023. Január 27. 13:57, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: elfogadhatatlan, hogy a német kormány miniszterei akadályozzák a paksi bővítést

Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal

2023. Január 27. 13:55, péntek | Belföld

Az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez 650 ezren csatlakoztak

Magyarország legnagyobb ünnepi összefogásához, az adventi adománygyűjtéséhez több mint 650 ezer adományozó csatlakozott és csaknem 300 millió forintot gyűjtöttek össze.

2023. Január 27. 13:50, péntek | Belföld

Nébih: Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).