Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Padlóra kerülhetnek a hazai patikák

Padlóra kerülhetnek a hazai patikák

Mentességet kérnek az iparűzési adó tervezett változtatása alól a patikusok és a gyógyszer-nagykereskedők, miután kiderült, nem csak az élelmiszer-cégeket, de őket is rendkívül hátrányosan érintené az újabb sarc - írja a Világgazdaság.

Levelüket Matolcsy Györgynek címezték, miután a nemzetgazdasági miniszter október közepén bejelentette: 2013-ban az iparűzési adó alapjából az eladott áruk beszerzési értékét csak a bevétel 80 százalékából vonhatják le a cégek. A bolti különadó megszűnik, a nagykereskedelmi cégeket ezzel terhelik, a krízisadó helyett változik az ipa számítási módja.

Az elérhető információk alapján a gyógyszer-nagykereskedők által fizetendő IPA mértéke éves szinten a jelenlegi 0,58-0,60 milliárd forintról 2,08-2,16 milliárd forintra, a gyógyszertáraké 1,7-1,8 milliárdról 2,2 milliárdra növekedhet. Ez csak a gyógyszer-kereskedelemben összesen 1,9-2,0 milliárd forint többletet jelent.

Mindez úgy, hogy az iparűzési adó alapjául szolgáló nettó árbevételek jelentős része a közfinanszírozott, vagyis tb-támogatott orvosságok forgalmazásából származik. „Ebben a termékkörben a nagykereskedők és a gyógyszertárak teljes mértékben elszenvedői a változásnak; annak sem áthárítására, sem kompenzálására eszközökkel nem rendelkeznek” – hívja fel a figyelmet a Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetsége elnöke, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Küttel Sándor és Hankó Zoltán hozzáteszi: a gyógyszer-nagykereskedők nettó értékesítése a kórházi forgalommal együtt évi 520-540 milliárdot, a gyógyszertári vállalkozásoké 530-550 milliárdot tesz ki. A tb-támogatott gyógyszerek hatósági árrés-szabályozása miatt a tervezett IPA-emelés az alacsony árrést realizáló vállalkozásokat rendkívül aránytalan hátrányba hozza. Ezért egyes nagy értékű gyógyszerek forgalmazása teljesen ellehetetlenülhet, hiszen az ezeknél alkalmazható fix 990 forintos árrésnek kell fedezetet biztosítani a banki átutalások költségén felül az IPA-ra is, ami akár többszörösen is meghaladhatja az érvényesíthető árrés összegét. Ennek negatív következményei nemcsak a gyógyszer-kereskedelem szereplőire, hanem közvetlenül a betegellátásra is kihatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk