Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 30. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Osztrák lap interjúja Gyurcsány Ferenccel

Osztrák lap interjúja Gyurcsány Ferenccel

Gyurcsány Ferenccel közölt interjút a Die Presse című osztrák napilap szombati számában.

A Demokratikus Koalíció (DK) vezetője, volt miniszterelnök a vezető osztrák konzervatív napilapnak nyilatkozva Magyarország jelenlegi helyzetének nehézségét abban jelölte meg, hogy egyrészt a külföldi befektetők "messziről elkerülik" az országot, másrészt drámaian csökken a belföldi fogyasztás. "A gazdaság alapvető gondja az, hogy Orbán Viktor egyszerűen nem hisz az egyéni kezdeményezésben" - mondta.Hozzátette, hogy a miniszterelnököt "putyinistának" tartja, aki "kizárólag az állam teljhatalmában hisz".
Egyetértett a riporter megjegyzésével, hogy a válság kezelésére a baloldalnak sincs jelenleg készen "hatásos receptje", ahogy Európában máshol sem.
A magyar kormány gazdaságpolitikájáról kijelentette, hogy azzal semmiben sem ért egyet. "Nyilvánvaló, hogy az ország zsákutcában van" - fogalmazott.
Orbán Viktor erős támogatottságának a magyarázata véleménye szerint abban rejlik, hogy magyar a társadalom "félig feudális" társadalom, "teljes egészében állam- és felsőbbséghívő". Nézete szerint a kormányfő Kádár rendszeréhez hasonló megegyezést kötött a társadalommal, amelyben az utóbbi a jólét érdekében lemond a szabadságról.
A magyarországi jobboldal és a baloldal között egy közös pont sincs jelenleg, még alapkérdésekben sem - mondta. "Az ellentmondások ma áthidalhatatlanok" - fogalmazott. Addig nem lehet a párbeszédnek alapja, "amíg a jobboldal autoriter és antidemokratikus politikát folytat" - hangsúlyozta.
Gyurcsány Ferenc szerint a baloldali ellenzék le tudja győzni a 2014-es választásokon a Fideszt, ha szövetséget alkot, aközvélemény-kutatások szerint a DK, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága együttesen jelenleg is több, mint a Fideszé. A szövetségkötés esélyét jelenleg 40 százalékra becsülte. "Még túl nagyok az ellentétek" - fogalmazott.
Úgy vélekedett, a "Gyurcsány-ellenes" pártként alakult LMP összekeveri az ő miniszterelnöksége alatti demokratikus vitákat a jelenlegi kormány leváltásának szükségességével. Az MSZP élén Gyurcsány Ferenc szerint egy olyan fiatal politikus áll, aki "valahányszor reggel a tükörbe néz, a miniszterelnököt látja benne". Mint mondta, Bajnai Gordont azért hozta szóba egy ellenzéki szövetség lehetséges vezetőjeként, mert tehetségesnek, a választók szemében rokonszenvesnek tartja és pártonkívüli. "De ezt neki is feltétlenül akarnia kell. Még nem jutott el erre a pontra" - tette hozzá a volt miniszterelnök a Die Pressének adott interjúban.
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/1295632/Viktor-Orbn-ist-ein-Putinist?from=suche.intern.portal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése