Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Január 30. 14:28, hétfő | Helyi

Összegyűltek a Múzeumbarátok

Összegyűltek a Múzeumbarátok

Ünnepi közgyűlést tartott a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör

Újabb tagokkal bővült a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör. A hagyományéltető, a Kossuth kultuszt ápoló társaság hétvégén tartotta közgyűlését, ahol értékelték a tavalyi évet és meghatározták az idei feladatokat. Az ünnepi közgyűlésen többek között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, Hermann Róbert és a Kossuth Múzeum igazgatója, Reznák Erzsébet tartott előadást.

Pontosan 140 évvel ezelőtt kereste fel száz ceglédi polgár az olaszországi Torinóban élő Kossuth Lajost. Azt szerették volna, hogy ő legyen Cegléd országgyűlési képviselője. A magányosan élő, idős Kossuth a felkérést visszautasította, ennek ellenére a delegáció látogatása mégis jelentős eseménynek számít. „Azt szokták ilyenkor az emberek kérdezni, de miért mentek. Miért mentek télvíz idején – hasonló időjárás volt, mint most – miért tűrték el a megalázó fogadtatást Pesten, miért tették meg a hosszú utat. A legegyszerűbb magyarázatot Dobos János református lelkész a küldöttség szónoka mondta el, aki Kossuthnak ezt az egy mondatot mondta jövetelük céljáról: ,,mi eljöttünk, hogy megmondjuk mi szeretünk téged.” – mondta el Reznák Erzsébet a Kossuth Múzeum igazgatója.



Az emberek nemcsak Kossuth Lajost szerették – folytatta - hanem mindazt, amit megtestesített. „A szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget és a nemzeti függetlenséget. És az, hogy ma itt lehetünk, azt bizonyítja, hogy a Kossuth kultusznak nevezett jelenségnek volt közösségteremtő ereje is.”

A küldöttek leszármazottaiból és a Kossuth kultusz ápolóiból társaság alakult, akik minden év január végén gyűlést tartanak. Az elnök, Dr. Kürti György köszöntötte az új tagokat és értékelte a tavalyi évet. „A legnagyobb eredmény ennek az elmúlt évnek az volt, hogy a ceglédi Turini Százas Küldöttség Múzeum Baráti Kör évkönyve újból megjelent, nagyon szép kiadvány, 200 példányban jelent meg. Rajta egy kitűző képe, amit 1877-ben viseltek a küldöttek.” – fogalmazott Dr. Kürti György.



Az ünnepi közgyűlésen részt vett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, Hermann Róbert is. A történész az egykori hadügyminiszterről, Görgei Artúrról tartott megemlékező beszédet.

Forrás: ctv.hu
Fotó: Kisfaludi István

Címkék: Kossuth Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció