Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 16. 12:12, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Fazekas: 1100 éves vitának vet véget a földtörvény

OGY - Fazekas: 1100 éves vitának vet véget a földtörvény

A vidékfejlesztési miniszter szerint 1100 éves vitának vet véget a földtörvény elfogadása, mivel a parlamentben kedden tárgyalni kezdett jogszabály garantálja, hogy csak magyar földművesek vehessenek földet.

Fazekas Sándor expozéjában azt mondta: a termőföld nemzeti kincs, "megélhetésünk alapja".
A törvényjavaslat biztosítja, hogy a jövőben csak magyar földművesek vehessenek és magyar gazdálkodók bérelhessenek termőföldet, véget vet annak az "1100 éves vitának", hogy kié legyen a föld - jelentette ki a tárcavezető, megjegyezve, nem vásárolhatnak majd földet ingatlanbefektetők, magyar és külföldi spekulánsok, valamint azok a nagybirtokosok sem, akiknek már sok van. Hozzátette: nem válhatnak tulajdonossá a zsebszerződésesek sem.
A miniszter szerint a jogszabállyal - amelyet a magyar agrárium alaptörvényének nevezett - így megkezdődik a földvagyon átrendeződése.
A kormány céljának az agrárközéposztály megerősítését, a családi gazdaságokon alapuló, versenyképes középbirtokok támogatását és a spekuláció megszüntetését nevezte, a földtörvény szükségességét pedig azzal magyarázta, hogy 2014. április 30-án lejár az Európai Uniótól kapott tízéves földvásárlási moratórium, amely után a kormány céljait megvalósító jogszabálynak kell életbe lépnie.
Fazekas Sándor arról is beszélt, ha rajta múlna, nem lennének nagybirtokok Magyarországon, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a nagy gazdaságok szerepét az állattenyésztésben, a foglalkoztatásban. Ugyanakkor - folytatta - a kormánynak nem célja tovább erősíteni őket, ezért nem teszik lehetővé a növekedésüket, a földvásárlást számukra.
Ezzel szemben a kormány célul tűzi az őstermelők, kisbirtokosok földhöz juttatását, hogy földterületüket középbirtokká fejleszthessék - mondta a miniszter. Mindenkinek lehetővé akarják tenni, hogy ha igényt tart rá, földtulajdont szerezhessen kertes mezőgazdasági övezetekben, hobbitelkeken, így elérhetővé válik, hogy minden földet megműveljenek - fűzte hozzá.
Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy az állami földek hasznosításának szabályairól külön törvényt alkotnak majd.
A földszerzés hatósági engedélyhez kötését azzal indokolta, hogy a jelenlegi földtörvény betartására nincs intézményi biztosíték. Szólt továbbá arról, hogy a művelési kötelezettség elmulasztása miatt a jogszabály kényszerhasznosításra is lehetőséget ad.
"Az új földtörvény elfogadásával történelmi léptékű változások történnek majd az évtizedekig elhanyagolt magyar mezőgazdaságban. (...) Gránitszilárd alapra helyezzük a nemzeti földvagyon és a magyar vidék jövőjét" - mondta Fazekas Sándor a képviselők támogatását kérve.
A miniszter expozéja elmondása után tartott sajtótájékoztatóján ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a jövőben a földpiac elsőszámú szereplői a földművesek lesznek, "a föld azé lesz, aki megműveli". Elmondta, hogy magánszemélyek legfeljebb 300 hektárral rendelkezhetnek majd, a családi gazdaságok területe 500 hektár lehet, míg gazdasági társaságok maximum 1200 hektárra szerezhetnek haszonbérletet. Fazekas Sándor véleménye szerint ez utóbbi korlátozás nem lesz akadálya az állattartásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár