Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs lényegi változás a kórházi várólistákban

Nincs lényegi változás a kórházi várólistákban

Országszerte változatlan a kórházi várólisták hossza az elmúlt három esztendőben — derült ki a hvg.hu nemrégiben közzétett összeállításából. Az országos állapotokhoz hasonlóan, a Békés megyei intézményeknél sem változott lényegesen a várakozási idő.

Az elmúlt időszak struktúraátalakításai és intézményi összevonásai mind azt a célt szolgálták, hogy a kórházi várólisták rövidüljenek — olvasható a HVG összeállításában. A lap szerint az elmúlt öt évben lényeges változás nem történt a várólistákon, javulást alig tapasztaltak. A lap a 2009-es és a 2012-es előjegyzéseket hasonlította össze. Ezek alapján a szürkehályog-műtétre és a térdprotézisre előjegyzettek száma három év alatt megduplázódott, a gerincsérves várólista pedig nyolcszorosára nőtt.

A Békés megyében működő kórházak aktuális vizsgálatánál kiderül, továbbra is a csípőprotézis-műtétekre kell a legtöbbet várniuk a betegeknek Békésben. Ilyen típusú, ortopédiai alapú beavatkozást egyedül a megyeszékhelyen végeznek, ennek is köszönhető a 241 napos várakozási idő - közölte a Békés Megyei Hírlap a saját körképét.

Jogszabály írja elő, milyen típusú beavatkozásokat kell feltüntetni a várólistán. Ez évben a lista bővült néhány nőgyógyászati beavatkozással. A felkerülést szakmánként eltérő protokollok határozzák meg, melyek kivitelezése időt vesz igénybe. Ezután kerül a beteg a várólistára. Az elmúlt 3 évben a várólista hosszában nem volt lényeges változás, kivéve a tavalyi év első félévét, amikor lehetőséget kaptunk ortopédiai műtéti beavatkozások emelt számú végzésére. Ebben az időszakban a térd- és csípőprotézis műtéti várólistája 10 százalékkal csökkent — tudta meg a lap dr. Nédó Erika orvosigazgatótól.

A gyulai Pándy Kálmán kórházban jelenleg a szemészeti műtéti várólista a leghosszabb, ezen belül is a szürkehályog-operációknál kell fokozottan a betegek türelme. Az általános sebészeti osztályon a várólista 3—4 hetes, például az epe- és a sérvműtéteknél. A traumatológián a protézisműtétekre körülbelül 3 hónapot kell várni. Az elmúlt három esztendőben a fürdővárosi intézményben sem történt változás a listák hosszát illetően.

Az orosházi kórházban, mint arról három hónappal ezelőtt beszámoltunk, egyedül a szemműtétekre kell várni. Utóbbiakra akkor mintegy 300 előjegyzett betegük volt. Az összes többi szakterületen gyakorlatilag nincs várakozási idő. Megfelelő kapacitással rendelkeznek, a műtétek a szükséges vizsgálatok után azonnal elvégezhetők.Az adatokat összegezve, az is kiderült, hogy az országos átlaghoz képest mindhárom megyei kórházban rövidebb a várakozási idő a legtöbb műtéttípusnál - írta a Békés Megyei Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk