Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. November 10. 12:25, csütörtök | Helyi

Neutech Cegléden

Neutech Cegléden

Utazó digitális innovációs konténerrel segítenék a diákokat a pályaválasztásban. A Neumann János Egyetem megbízásából az Alapértékek Nonprofit Kft. és az egyetem közös szervezésében megvalósuló országjáró program során a kecskeméti Neumann János Egyetem karait bemutató látványos, high-tech felszereltségű utazó egyetem Kecskemétről indulva 13 város középiskoláiba látogat el a 2022-2023-as tanévben - tegnap érkezett a Bem Iskola udvarára. A cél, hogy a műszaki, informatikai, gazdasági és agrár területek iránt érdeklődő diákok pályaorientációs döntését segítse. A Neutech utazó digitális innovációs konténerben a diákok interaktív és gyakorlati bemutató foglalkozásain vehetnek részt. Az eseménnyel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót.

Dr. Ferenczi Norbert, a Ceglédi Szakképzési Centrum kancellára elmondta: a konténer azt hivatott bemutatni, hogy mit tud az egyetem a mindennapokban nyújtani a hallgatóknak. Mint mondta: ahogyan pályaválasztáskor ők keresik az általános iskolás gyerekeket, addig az egyetem a középiskolás korú gyerekeket keresi hasonló célból. "Annak az örömömnek szeretnék elsősorban hangot adni, hogy nagyon sok ilyen gyerekünk van. Nem véletlenül történik ez az akció nálunk, hiszen a Közgazdasági és Informatikai Technikum, de a Bem József Műszaki Technikum és Szakképző Iskola is nagyon sok tanulót ad ennek az egyetemnek. Az egyetem szeretné, hogy még intenzívebben történjen meg az a kapcsolatfelvétel, illetve folytatódjon az a kapcsolatrendszer, ami eddig kialakult. Emellett szeretne még több tanulót fogadni tőlünk." Hozzátette: négy olyan szakma is van a Szakképzési Centrumban, ami érintett: ezek a szoftverfejlesztő- és tesztelő, a rendszer- és alkalmazásüzemeltető, a gépgyártástechnológiai technikus és az elektrotechnikai technikus. Szólt arról is, hogy a munkaerőpiac kiszolgálásán túl az is fontos, hogy a továbbtanulási arányaik minél jobban alakuljanak. Hiszen a fejlődő magyar iparnak szüksége van a középfokú szakemberekre, de nagyon nagy szüksége van a felsőfokú szakemberekre is, akiket a Neumann Egyetem kiváló minőségben képez.

Dr. Pásztor Attila, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszékének tanszékvezetője arról tájékoztatott, hogy a konténerrel a héten népszerűsítik az egyetemet. "Az egyetemen belül az informatikai tanszéken közel ezer hallgató, köztük logisztikusok, szoftverfejlesztők, programozók. Örülünk annak, hogy évek óta nagyon sok ceglédi hallgatónk van, mind az informatika- mind a többi tanszéken."

Halczman Szilvia, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának beiskolázási igazgatója elmondta: idén egy nagyon egyedi körútra indult az egyetem. "A korábbi években is jártuk az országot, az iskolákat, előadásokat tartottunk a diákoknak. Ám most igyekeztünk egy olyan tartalmat összerakni, ami egyedi, más egyetem remélhetőleg még nem csinálja, ez lett a Neumann Technológiai Bázis, vagyis a Neutech." Hozzátette: a diákoknak a konténerben tartott foglalkozásokon keresztül szeretnék megmutatni az egyetem képzési kínálatát, illetve azokat az innovatív technológiákat, melyeket már az oktatásban is alkalmaznak. "Ezen foglalkozások mellett az egyetem képzési kínálatát bemutató előadáson vesznek részt a diákok, ahol bemutatják a különböző szakokat és ösztöndíj lehetőségeket, és a duális képzést. Külön cél, hogy helyben is tudjuk tartani a szakembereket, tehát a helyi duális cégeket is reklámozzuk ezekben az esetekben, amikor jövünk az iskolába, hogy kiképezzük a mérnököket és ide vissza tudjanak térni már jól képzett szakemberekként. Emellett azért is fontos ez, mert a diákok olyan egyedi élményekhez juthatnak, amik majd később az oktatásban is alkalmazhatóak. Nagyon szoros a cégekkel az együttműködésünk. Sok ipari kutatás-fejlesztési projektünk van, amibe akár a hallgatók is be tudnak szállni. Azt gondolom ez olyan tapasztalatokat jelent a diákoknak, amit később a munkaerő piacon tudnak majd kamatoztatni."

Fotó: Szokolai Attila
Forrás: cegled.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció