Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nemzetközi figyelem kíséri a magyarországi közigazgatási változásokat

Nemzetközi figyelem kíséri a magyarországi közigazgatási változásokat

A gazdasági nehézségek, krízishelyzetek az egész világon a közigazgatás reagáló képességére terelték a figyelmet, több országban jelentős átalakítást kiváltva. Ezzel függ össze az is, hogy a magyar változások iránt jelentős az érdeklődés. Az elmúlt két év átalakításainak vannak másutt is hasznosítható, „exportálható” elemei - fejtette ki Dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a Rádió Orient műsorában.

A kínai és Európai Unió-beli közigazgatási vezetők részvételével megrendezett második Kína-Európai Uniós közigazgatási fórumon a magyarországi közigazgatási reform eredményeiről és jövőbeli fejlesztési irányairól tartott előadást Dr. Virág Rudolf a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. A számos ország részvételével zajló esemény első felében a kínai közigazgatás és gazdasági igazgatás elemeit mutatták be a vendéglátó ország képviselői. A rendezvény második részében zajlott le a tapasztalatokat és fejlesztési irányokat áttekintő konferencia.

A kínai fél érdeklődik a társadalom,- és egészségbiztosítás rendszerek, az igazgatási szolgáltatások, a közigazgatási teljesítménymérés iránt. A nyitó előadások között ezért kaphatott helyet például a szociális és egészségügyekben illetékes dán minisztérium közigazgatási államtitkárának előadása, amely az egész világon példaértékű skandináv egészségügyi és - társadalombiztosítási rendszer szerkezetét, eredményeit és kihívásait mutatta be. Valóban megtisztelő volt, hogy a nyitó előadások között bemutathattuk a magyar közigazgatás megújításának eredményeit is - mondta el Virág.

Az elmúlt két év közigazgatási átalakításának vannak mások számára is figyelemfelkeltő, „exportálható”elemei, magyarázta a szakértő. Ezért kerülhetett sor a közelmúltban arra, hogy Biró Marcell úr, a KIM közigazgatási államtitkára OECD konferencián mutatta be az átalakítás kereteit megszabó Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot. A nálunk már megvalósult, illetve megvalósuló, sikeres változtatások, mint például a kevesebb minisztériumot tartalmazó integráltabb kormányzati szerkezet kialakítása, a területi közigazgatás integrált megújítása, vagy az egyablakos ügyintézés különböző módozatai más európai országok közigazgatási reformcéljai között is szerepelnek, és a kínai házigazdákat is érdekelték. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kínai-magyar közigazgatási kapcsolati rendszert több szálon is érdemes szorosabbra fűzni: a közigazgatási felsőoktatás intézményeinek kapcsolatában, a minisztériumi szintű gyakorlatunk bemutatásában, és a városok, megyék – gazdasági kapcsolatokat is előkészítő, ösztönző – testvérkapcsolataiban.

A konferencia befejező értekezlete a feltérképezett lehetőségeket összefoglaló munkaanyag előkészítésében foglalt állást. Az Európai Unió újabb, hét éves költségvetési ciklusában lesz lehetőség arra is, hogy a tervek megvalósításához pályázati források álljanak rendelkezésre.

Természetesen figyelmet fordítunk a hazánkhoz hasonló nagyságú EU tagállamok jó kezdeményezéseire is, mutatott rá Virág Rudolf. Ennek jegyében nyílott lehetőség a közelmúltban több ízben is a hozzánk látogató portugál szakértők, szakmai vezetők tapasztalatainak közös áttekintésére. Portugália jól demonstrálható eredményeket ért el az e-közigazgatás fejlesztése, az ügyfelek számára előnyös igazgatási szolgáltatások kiépítése terén. Az elektronikus ügyintézés új megoldásai, a több funkciós állampolgári kártya rendszere igen hasznos megoldások. Fontos tapasztalatokat hozhat a hasonló nagyságú országban a közigazgatás továbbfejlesztésére kiépített kapacitás – és szervezetrendszer áttekintése is. Tapasztalataik – hasonlóan a miénkhez - igazolják, hogy a kiemelt fejlesztések eredményességét kifejezetten segíti a koncentrált szervezeti és döntéshozatali háttér, a közigazgatás korszerűsítéséért vállat magas szintű politikai és szakmai elkötelezettség - hangsúlyozta Virág Rudolf helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során