Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Október 13. 19:03, péntek | Helyi
Forrás: ctv.hu

Német diákok vendégeskednek Cegléden

Német diákok vendégeskednek Cegléden

A nyelvtanulás és más országok szokásainak megismerése a célja a gimnáziumban több mint 20 éve működő cserediák programnak.

Most Dachau-ból érkeztek német diákok és pedagógusok, hogy találkozzanak az itt élő emberekkel és megismerkedjenek a helyi iskolákkal.

A Városházán gyűltek ma össze a Dachau-ból érkező diákok és pedagógusok. Földi László országgyűlési képviselő köszöntötte őket. Bemutatta a testvérvárosi falat és Ceglédet. Miután meghallgatták, melyek a város nevezetességei felsétáltak a Díszteremben, ahol Földi László a Polgármesteri Hivatal épületéről is mesélt nekik. A német-magyar cserediák program már 26 éve sikeresen működik a Kossuth Lajos Gimnáziumban. Most 16 diák és 2 pedagógus érkezett a városba.

SIMON KATA, szervező pedagógus: ,,Ha a diákok nyitnak a világra, akkor ezáltal gazdagabbak lehetnek, a nyelvet gyakorolhatják, megismerhetik más családok, emberek szokásait. Amikor mi utazunk hozzájuk akkor pedig arra kényszerednek, hogy a nyelvet használják, megtanulják.”

Ilyenkor nem csak a helyi iskolák óráiba nyernek betekintést, számos színes programmal várják őket.

SIMON KATA, szervező pedagógus: ,,A hétvégét a családok szervezik, hétfőn Budapestre utaznak, kedden ismét tanórákat látogatnak, moziba megyünk, délután magyar órájuk lesz, népi táncuk lesz, utána pedig utazunk Szentendrére és Szegedre.”

A német vendégeknek a két nap alatt nagyon megtetszett Cegléd. Rendezettnek, szépnek és virágosnak találták a várost. De nem csak ezért volt érdemes ellátogatniuk.

CAROLIN SCHARNAGL, pedagógus: ,,Legjelentősebb különbségnek azt találták a diákok, hogy itt a tanórák hangulata sokkal lazább és hangulatosabb, illetve a tanár-diák viszony sokkal szorosabb, szinte mintha egy családi kapcsolat lenne.”

A pedagógusok arról is beszéltek milyen hatással van ez az ő diákjaikra.

YVONNE SADTLER, pedagógus: ,,Mindenekelőtt azért is jó ez, mert megismerkednek egy másik országgal, más szokásokkal. Láthatják, hogy hogyan működnek itt családok és szintén a nyelvtanuláson van a hangsúly.”

Visszatérnének még szívesen, hiszen a helyieket is nagyon szimpatikusnak tartják.

CAROLIN SCHARNAGL, pedagógus: ,,Rendkívül vendégszerető országot ismertek meg az elmúlt két napban Magyarországon, amit nem csak a családoknál, hanem az iskolában is megtapasztaltak.”

Ez a kapcsolat kölcsönös, hiszen a ceglédi gimnazisták is rendszeresen ellátogatnak Dachau-ba. Ez pedig kiváló lehetőség az idegen nyelvi tudás fejlesztésére.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció