Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 01. 11:14, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Nem üstökös becsapódása okozta a Clovis-kultúra kipusztulását

Nem üstökös becsapódása okozta a Clovis-kultúra kipusztulását

Nem üstökös becsapódása okozta az Észak-Amerikát több mint tízezer évvel ezelőtt benépesítő Clovis-kultúra kipusztulását - állapították meg brit és amerikai kutatók, cáfolva az "égi jelenségre" vonatkozó feltételezéseket.

Tizenöt egyetem és kutatóintézet tudósai fogtak össze, hogy utánajárjanak, mi történhetett valójában a Clovis-kultúrával. A Geophysical Monograhp Series című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint egyetlen olyan bizonyítékot sem találtak, amely alátámasztaná azokat az eddig hangoztatott elméleteket, amelyek alapján a kultúrával üstökös becsapódása végzett. A teóriában hívők úgy vélik, hogy a robbanás olyan hatalmas erejű volt, hogy hirtelen és gyökeres változást idézett elő a földi éghajlatban.
A kultúra körülbelül tizenháromezer évvel ezelőtt jelent meg és terjedt el Észak-Amerika jégmentes területein. A Clovis-emberek a füves síkságon élő mamutokra, bölényekre, masztodonokra, lovakra, tevefélékre és óriás lajhárokra vadásztak a kultúra "védjegyének" tartott, pattintással készült, hornyolt hegyű hajítódárdákkal. A kultúrához tartozó első leleteket az észak-coloradói North Platte folyó mentén 1932-ben találták, amikor felfedezték a mamutcsontok közé ékelődött, vadászatról tanúskodó dárdahegyeket. A kultúra névadó lelőhelyét az új-mexikói Clovis városa mellett tárták fel. A Clovis-kultúra népe Kr.e. 9000 körül adta át helyét a Folsom-kultúrának.
A mostani tanulmányban részt vevő tudósok azzal érvelnek, hogy a szóban forgó területen egyetlen nagyméretű, a vizsgált időszakban keletkezett krátert sem találtak, amely üstökös becsapódására utalna. A kőzet- és talajminták sem igazolják az esetleges robbanást. Ráadásul felfedezték azt is, hogy a hipotézis alátámasztására korábban felsorakoztatott "bizonyítékok" közé korszerű anyagok keveredtek, arról nem is beszélve, hogy nem létezik fizikai modell az égitest földi behatolásának a megerősítésére.
Az elmélet "zombiállapotba" jutott - idézte a tanulmányt kivonatosan ismertető ScienceDaily című szakportál Andrew Scott professzort, aki a kutatásokat összehangoló Royal Holloway University of London intézetében dolgozik. A tudós hangsúlyozta, hogy a Clovis-kultúra eltűnésének körülményeit továbbra is homály fedi, és további kutatások szükségesek a valódi okok feltárására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár