Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem túl pozitív a fogadtatása a Diákhitel 2-nek, de indokolatlanok a félelmek

Nem túl pozitív a fogadtatása a Diákhitel 2-nek, de indokolatlanok a félelmek

Nem volt olyan pozitív fogadtatása a Diákhitel 2-nek, mint annak idején az eredeti diákhitelnek – ezt mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak. Most 4 950 hallgatónak kezdték folyósítani az új Diákhitel 2-t, míg a már jól ismert eredeti Diákhitelnek 7 100 új ügyfele lett.

Egy felmérés korábban azt mutatta, hogy az új önköltséges hallgatók harminc százaléka igényelheti majd a Diákhitel 2-t, de ez nem így lett. Bugár Csaba ezt azzal magyarázta, hogy a fiatalokban van némi félelem. A költségtérítéses hallgatók az előző években a 'hagyományos' diákhitel keretében szemeszterenként átlagosan 210-220 ezer forintot vettek fel. Most a Diákhitel 2 nyomán az önköltséges diákok átlagosan 230 ezer forintot igényeltek.

Az állami kamattámogatás révén mindössze kétszázalékos kamat terheli az új Dikhitel 2-t – közölte a kritikákra reagálva Bugár Csaba. Hozzátette, amennyiben a kormány valóban kidolgozza és megvalósítja a hiteltörlesztés átvállalását, okafogyottá válnak a hitellel szembeni bírálatok. Bugár szerint a diákhitelt befektetésként kellene felfogni, amit nem „elszórnak”, hanem fejlődésükre, tanulásukra költenek a diákok.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a felsőoktatás sosem volt „ingyenes”, sőt, mindig is rengeteg pénzt emésztett föl. A mostani felhördülés szerinte annak szól, hogy egy évtized után a kormány másfajta finanszírozási rendszert kíván bevezetni. Amit a kabinet mond, cáfolhatatlan: senkinek nem kell fizetnie egyetemi évei alatt az oktatásért: vagy állami ösztöndíjas lesz, vagy diákhitelből fedezheti tanulmányait – szögezte le a vezérigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.