Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 11. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Négyszázmilliós kártérítés a magyar a zöldségtermelőknek

Négyszázmilliós kártérítés a magyar a zöldségtermelőknek

Elkezdte a német hasmenésjárvány miatt nehéz helyzetbe került zöldségtermelőknek járó kártérítés kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Magyarország összesen 4849 tonna paprika, uborka, paradicsom és saláta után jelentett be kártérítési igényt az Európai Uniónak mintegy 1,5 millió euró – azaz mintegy 410 millió forint – értékben, a kérelmet pedig az EU illetékes szervei júliusban elfogadták.
 

Az Unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi járvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, az őstermelőket is. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz, mivel az árak ma a korábbiaknál alacsonyabbak. A TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai, Operatív Programjuk révén, akár 70 százalékos kárenyhítést is elérhetnek.

A támogatásból a május 26. – június 30. közötti időszakra vonatkozó kártalanítási igényeket elégítik ki. A támogatást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinire és külön magyar közbenjárásra a paprikára is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soros elnökeként a németországi E-coli járvány miatt a debreceni informális agrárminiszteri találkozón azonnal napirendre tűzte a kérdést, és rendkívüli Tanácsülést hívott össze Luxemburgba, hogy a miniszterek dönthessenek a termelők kártalanításáról. Az Európai Bizottság a Tanács javaslatára 210, majd később 227 millió euróra emelte a kártérítés összegét -közölte szerdán az MVH.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Címkék: termelő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.