Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 16. 00:24, szerda | PR

Negatív kalóriás ételek: elképzelhető?

Negatív kalóriás ételek: elképzelhető?

Tudtad, hogy akár evés közben is égetheted a zsírt? Bármilyen meglepő, léteznek olyan ételek, amelyek nemcsak gazdagok rostokban és vitaminokban, hanem amelyek fogyasztása zsírégető hatással is bír.

Ha fogyni szeretnél, hadd mutassunk be téged a leendő új kedvenceidnek: a negatív kalóriás ételeknek!

Mit nevezünk negatív kalóriás ételnek?
Léteznek annyira alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyek megemésztéséhez a szervezetnek több energiára van szüksége, mint amennyit az adott étel tartalmaz. Ha a szervezet több energiát használ fel, mint amennyit magához vesz, bekövetkezik a fogyás.

Nem csoda tehát, hogy a negatív kalóriás ételeknek minden fogynivágyó étrendjében ott a helyük! Természetesen azt is eláruljuk, mit érdemes leemelned az üzletek polcairól, ha neked is a fogyás a célod!

Alma
Magas rosttartalmának köszönhetően könnyen eltelít, mégsem terheli meg a vércukorszintet, ugyanis azt képes lassan, egészséges mértékben megemelni! Egy átlagos alma 81 kalóriát tartalmaz, miközben telített zsírt, nátriumot vagy koleszterint egyáltalán nem, így minden diétás étrendben helye van!

Nyersen, magában is fogyaszthatod, de belereszelheted a reggeli zabkásádba is a szintén zsírégető hatásáról ismert fahéj kíséretében, vagy szeletelve, teljes kiőrlésű gabonakeksszel is elrágcsálhatod uzsonnára.

Bab, borsó, csicseriborsó
A hüvelyesek jelentik a leggazdagabb növényi fehérjeforrást. Magas fehérjetartalmuk ellenére nem tartalmaznak zsírokat, és mivel egy bőséges étkezés során is maximum 100 grammot fogyaszt el belőlük az ember, a kalóriatartalmuktól sem kell tartanod!
Készíthetsz belőlük salátát, párolt zöldséget köretként, főzeléket vagy akár pürét is: a lehetőségek tárháza tényleg végtelen.

Tengeri halak
A tengeri halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, így ha heti rendszerességgel fogyasztasz halat, megelőzheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ráadásul rendkívül alacsony a kalóriatartalmuk, így lelkiismeretfurdalás nélkül illesztheted be őket az étrendedbe.
Pácolhatod, grillezheted, sütheted és párolhatod is őket - ráadásul a szintén nagyon egészséges citrusokkal és zöldségekkel kifejezetten jól harmonizál az ízük!

Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök nemcsak azért elengedhetetlenek a diéta során, mert szintén negatív kalóriás ételnek számítanak, hanem azért is, mert segítenek csökkenteni az édességek utáni vágyat!
Az áfonya, az eper, a málna és a többi bogyós gyümölcs a nagy mennyiségű oldódó rostoknak köszönhetően laktat, de csökkenti az élelmiszerek felszívódását, így segíti a súlyvesztést.
Készíts belőlük egy isteni gyümölcssalátát egy cseppnyi friss citromlével, vagy keverd őket zsírszegény túróhoz egy isteni desszert érdekében!

Sárgarépa
Egy közepes méretű sárgarépában mindössze 55 kalória van. A narancssárga színét a béta-karotinnak köszönheti, ami hatásos rákmegelőző szer! Bár rengeteg ételt felsorolhatnánk, amibe belefőzheted, mi az egészségtudatos életmód jegyében mégis inkább azt javasoljuk, hogy nyersen vágj belőle vékony hasábokat, és fűszeres tejfölbe mártogatva fogyaszd olyankor, amikor rádtör a nassolhatnék!

Kávé
Igen, a kávé rajongók is örülhetnek: a kávé fogyasztása is serkenti a fogyást! A kávéban lévő koffein gyorsítja az anyagcserét, és a kutatások kimutatásai szerint akár 10%-kal is növelheti az egy nap alatt elégetett energia mennyiségét! Tej és cukor nélkül pedig elhanyagolható a kalóriatartalma is!
Fogyaszd rendszeresen, de mértékkel: a túl sok koffein káros az egészségre, így ebben az esetben is igaz, hogy jóból is megárt a sok!

Ananász
Talán az ananász a legismertebb negatív kalóriás étel. Bár magas a cukortartalma, mégis remek zsírégető, ugyanis a benne található ballasztanyag gyorsítja az anyagcserét. Kerüld el a konzerveket, ugyanis azok hozzáadott cukrot tartalmaznak, és vásárolj inkább friss ananászt, amit önmagában fogyasztani is igazi ízélmény!

Mire figyelj?
Nem akarunk lelombozni, de természetesen a negatív kalóriás ételekkel sem a mértéktelen fogyasztásra akarunk bíztatni. Azt javasoljuk, ugyanannyit egyél, mint korábban, csak válts ki egy-egy ételt valamely negatív kalóriás étellel. Figyelj oda arra is, hogy az étrended változatos és kiegyensúlyozott legyen, és persze azt se felejtsd el, hogy a mozgás is elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, illetve a fogyáshoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.