Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 13. 06:51, szombat | Belföld
Forrás: mti

Navracsics Tibor: a veszprémi vár a történelem számos pillanatának helyszíne volt

Navracsics Tibor: a veszprémi vár a történelem számos pillanatának helyszíne volt

A veszprémi vár a magyar történelem számos pillanatának volt helyszíne - mondta a területfejlesztési miniszter pénteken Veszprémben a várnegyed hivatalos megnyitóján.

Navracsics Tibor elmondta: a veszprémi vár adott otthont Magyarország első felsőfokú intézményének, és bár nem a város legmagasabb pontja, máig kimagaslik Veszprémből.

Az 1970-80-as években az akkori Magyarország feledésre ítélte a várat, akkor a figyelem a szomszédos Cserhátra, a húszemeletesre és a lakótelepekre irányult, a várról úgy tartották, hogy megbecsülendő épületegyüttes, de már a múlté - idézte fel.

Hangsúlyozta: a veszprémi várnegyed megújítása kereszténységünk és magyarságunk miatt egyaránt fontos.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere kiemelte: a főegyházmegye "Őseink hite a jövő reménye" jelmondata Veszprém város történetére is jellemző. Több korábbi püspök példája is mutatja, hogy a város jövőjét csak úgy lehet formálni, ha arra a gazdag hitre, múltra támaszkodunk, amelyre az őseink is - tette hozzá.

Veszprém hagyományaira lehet építeni - fogalmazott Porga Gyula.

Udvardy György veszprémi érsek beszédében hangsúlyozta: még nem a munka befejezését ünneplik, hanem azt, hogy olyan fázisába érkezett a vár megújítása, amikor a már elkészült fejlesztéseket be lehet mutatni a közösségnek.

A köszöntők után az érsekség szakemberei beszéltek a fejlesztésekről, valamint a Work in Progress 2023 (WIP'23) kiállításról, amelynek célja, hogy bemutassa azt az évezredes szellemi örökséget, amelynek megőrzése a főegyházmegye feladata.

A Veszprémi Főegyházmegye kormányzati támogatással 2020 és 2025 között 18 műemlék épületet újít meg a veszprémi várnegyedben. A WIP'23 kiállítás a félidejében járó felújítás folyamatban levő munkáiba is betekintést nyújt az érdeklődőknek - áll az érsekség által a helyszínen közreadott kiadványban.

Jelezték: májustól a várnegyed több épülete is megnyílik, a Vár utcában és a Szentháromság téren információs és frissítőpontok várják a látogatókat.

A Körmendy-ház kiállítótereiben - amely 2025-től a főegyházmegyei múzeumnak ad otthont - a várnegyed felújításának folyamatát mutatják be, megismerhetők az előkészítő vizsgálatok és kutatások eredményei, valamint a koncepcióalkotás is.

A tájékoztatás szerint a Biró-Giczey Ház szintén kiállításoknak ad otthont, látogathatók lesznek az Érseki Palota egyes terei, a Szent Mihály-főszékesegyházban újra liturgikus események zajlanak, valamint ismét megnyitja kapuit az Érseki Turisztikai Központ is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére