Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Április 02. 10:16, szerda | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Napfény kettőnknek

Napfény kettőnknek

Színházi Világnap Cegléden

Az 52. Színházi Világnapon országszerte számos programmal várták az érdeklődőket – nem volt ez másként Cegléden sem március 29-én, ahol a „Napfény kettőnknek” című előadást tekinthették meg Sipos Vera és Szervét Tibor közreműködésével.

A Kossuth Művelődési Központ színházterme adott otthont annak az előadásnak, amely a Színházi Világnap alkalmából volt látható a hétvégén. A nagy érdeklődés kísérte darab előtt Földi László polgármester olvasta fel azt a nemzetközi üzenetet, melyet idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró rendező fogalmazott meg.

"Ahol emberi közösség van, ott megjelenik az Előadás elfojthatatlan Szelleme. Kis falvakban a fák tövében, a nagyvárosok rafinált színpadán, az iskola előcsarnokában, mezőn, templomban; nyomortelepen, köztéren, szabadidő központban és belvárosi alagsorban gyűlnek össze az emberek, hogy elmerüljenek abban a tiszavirág életű színházi világban, amelyet teljes létünkkel, lélegzetünkkel és hangunkkal teremtünk meg, hogy kifejezzük emberi mivoltunk bonyolultságát, sokféleségét, sebezhetőségét.” – hangzott el Földi László felolvasásában a rendező üzenete - „Összegyűlünk, hogy sírjunk és emlékezzünk, nevessünk és elmerengjünk, hogy tanuljunk, állítsunk és elképzeljünk valamit. Hogy elgyönyörködjünk a technikai tudáson, hogy megjelenítsük az Isteneket. Hogy visszafojtott lélegzettel figyeljük, azt, hogy mindannyian mennyire nyitottak vagyunk a szépre, az együttérzésre és a szörnyűségre. Hogy feltöltődjünk és erősebbek legyünk. Hogy ünnepeljük a különböző kultúrák gazdagságát és szertefoszlassuk a bennünket elválasztó határokat. Ahol emberi közösség van, ott megjelenik az Előadás elfojthatatlan Szelleme. Az előadás közösségből születik, és különböző hagyományok maszkjait és jelmezeit ölti magára. Az előadás felhasználja a nyelvet, a ritmust, a gesztusokat, és megtisztítja az utat közöttünk. Mi művészek, akik ezzel az ősi Szellemmel dolgozunk, arra ítéltettünk, hogy szívünkön, gondolatainkon és testünkön átszűrve feltárjuk a valóságot a maga mindennapiságában és fénylő titokzatosságában.”

A Színházi Világnapot 1962 óta tartják meg március végén annak emlékére, hogy öt esztendővel azelőtt volt a párizsi Nemzetek Színházának a megnyitója. A szervezők célja hogy felhívják a figyelmet a színészet és a kultúra fontosságára.

Szokolai

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására