Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 25. 14:47, hétfő | Helyi
Forrás: Reznák Erzsébet - Képeslapok Ceglédről

Múlt-kori képek - Kossuth Ferenc utca

Múlt-kori képek - Kossuth Ferenc utca

A Rákóczi út mellett a város máig híres és fontos főutcája a Kossuth Ferenc utca, vagy ahogy akkoriban hívták, a Jászberényi utca.

A Jászberényi utca a maga korában még nem a fontos épületeiről, vagy a közlekedésben betöltött szerepéről volt híres. A hírek sokkal inkább a rossz időben járhatatlan útszakaszairól szóltak. Pedig a Jászberényi utca látképét is több impozáns épület látványa gazdagította. A központtól kifelé haladva az utcát máig jellegzetes épületek övezték, melyek között ugyanúgy megfértek az alacsonyabb, mindennapibb házak is. Eredetileg a központtól csak a Széchenyi térig lehetett rajta végigmenni, és viszonylag későn, csak a század első éveiben hosszabbították meg a vasútállomásig.
A megújult Jászberényi utca forgalmát 1909-től egy, a városi közlekedésben kevésbé használatos eszköz, a vonat élénkítette fel. Sokan nem emlékeznek már rá, de a Csemői kisvasút a Jászberényi utcán keresztül szelte át a várost. (Ennek történetével a jövő héten elevenítjük fel.)

Az utca fontos épületeit a város meghatározó személyiségei töltötték meg élettel. A híres Gombos család is ilyen meghatározó szerepet töltött be Cegléd életében. Gombos Pál kereskedő 1845-ben költözött Ceglédre és itt is telepedett le. Az idő közben népessé vált család tagja közül kikerült orvosok, üzletemberek fontos meghatározói voltak a városi közéletnek. Dr. Gombos Lajos több mint 10 évig volt a város polgármestere, akiről még utcát is elneveztek.
A városháza Jászberényi utcai szárnya mellett kezdődött a „Gombos birodalom”. Gombos Pál saját maga építtetett kétemeletes épületében nyitotta meg üzletét. A földszinten takarékpénztár működött, míg az emeleten egy kaszinó üzemelt. A sarkon a tulajdonos kereskedése állt. A neves üzletember hét fia közül kettő, Károly és Vilmos apjuk vas- és fűszerkereskedésében dolgozott. A család jövedelmének jelentős részét a háza környékén felvásárolt épületek bérbe adásával nyerte. A mai Kossuth Ferenc u. – Gubody u. – Szabadság téri háromszög mögötti, úgynevezett Gombos udvarban újabb üzleteket és raktárakat tartottak fent, majd 1897-től egy fényképészműterem is helyet kapott itt. A Gombos család tulajdonában volt az az épülte is, melyben Zalai Ede a város legrégibb (és sajnos nemrégiben bezárt) gyógyszertárát berendezte.



A családfő a 80-as években végleg fiaira bízta az üzlet irányítását, jómaga pedig visszavonult az Újszilvás melletti Gombos tanyára. Hosszú évek után megszűnt a Jászberényi úti üzlet és csak az Árpád téri boltban árusítottak. 1920-ban Gombos Károly saját gyermekére bízta a jó hírnévnek örvendő vas- és fűszerkereskedést, ami 1926-ban végleg gazdát cserélt.


A Jászberényi utcát 1914-ben keresztelte át a város képviselőtestülete Kossuth Ferenc utcává. Új nevét a helybeliek sokáig nehezen szokták meg, és ha csak az egyszerűbb tájékozódás miatt is, de ragaszkodtak korábbi elnevezéséhez.

FirKata
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció